Samozavest veliko pomeni

Hrvaška je po štirih letih znova v četrtfinalu evropskega prvenstva. Pred štirimi leti ji je uvrstitev v boj za odličja preprečila Slovenija, za katero je igral tudi Jurica Golemac.

 Foto: Ints Kalnins
Foto: Ints Kalnins

LJUBLJANA > 36-letni krilni center Jurica Golemac je rojen v Zagrebu, konec devetdesetih let prejšnjega stoletja pa je dobil slovensko državljanstvo in potem zaigral tudi za izbrano vrsto na evropskih prvenstvih 2003, 2005 in 2009. Na EP je strokovni sodelavec hrvaškega športnega dnevnika ter stiska pesti za Hrvaško in tudi Slovenijo.

> Hrvaška se je prva iz slovenske skupine prebila v četrtfinale. Ste pričakovali, da bo šlo tako zlahka?

“Zlahka je šlo po teh zadnjih tekmah. V uvodnih dveh, treh tekmah so plesali po robu, še posebej uvodna tekma proti Španiji je bila katastrofalna. Ta ekipa ima kakovost za vrh evropske košarke, ampak samo to ni dovolj. Očitno so potrebovali nek poraz, da se razjezijo, da si povedo v obraz, kaj mislijo. Potem so se samo dvigovali. Po odličnih predstavah proti Češki in Finski mi je bilo jasno, da ne bodo več izgubili. Pomembno je imeti ekipo, ki lahko igra ves turnir.”

> Celjska skupina se je križala s koprsko, ki je pred EP veljala za kakovostno. Kaj pa pravite zdaj?

“Skupina v Kopru je bila nedvomno slabša kot celjska. Po tistem, kar sem videl, mi ni bilo jasno, kako bi lahko Italija premagala Slovenijo. Lahko bi še kar igrali, pa je ne bi mogla. Vse tri ekipe iz Celja so se uvrstile v četrtfinale.”

> Imate izkušnje z nastopi na takih dolgih turnirjih, kjer odloča veliko dejavnikov. Kaj je ključno za končni uspeh na tako dolgem tekmovanju?

“Najbolj pomembna je samozavest. Imeti moraš tudi ustrezno dozo sreče, saj je vsega konec, če izgubiš v četrtfinalu. Za izločilne tekme ne moreš nikoli vnaprej predvideti, kaj bo. Odloča lahko ena žoga, sodnik ali poškodba. Najbolj pomembno je, da se na odločilne tekme prebiješ s pozitivnim vzdušjem. Tako veš, česa si sposoben, garaš in zato rezultat pride.”

> V hrvaško reprezentanco pred EP skoraj nihče ni verjel, ne glede na posamično kakovost. Ste enako razmišljali tudi vi?

“Po pravici nisem pričakoval, da bodo nekaj dosegli. Bil sem zelo jezen, ko sem videl, kako igrajo pripravljalne tekme, še posebej pa po tistem bolečem porazu s Španijo. Vedeli smo, da imamo odlične posameznike, ki so nosilci igre v najboljših evropskih klubih. Repeša je izkušen trener in je vedel, kaj dela. Nihče ni pričakoval, da bo Tomić dal proti Gruziji odločilni koš z levega krila.”

> Kako je biti v vlogi gledalca?

“Zelo težko, po drugi strani pa je tudi zanimivo, ker sem v vaši, novinarski, vlogi, delam analize in sem vključen v dogajanje.”

> Lani ste začeli sezono v Krki, potem pa prekinili z igranjem. Je kariere dokončno konec?

“Tako je. Pripravljam se za drugo življenjsko obdobje. Želim ostati v košarki, čakam na ustrezno priložnost, morda bom skavt, morda pa trener.”

ROK MAVER


Najbolj brano