Proti Španiji bolj sproščeno

Slovenija je na evropskem prvenstvu v Celju prebila led in zabeležila prvo zmago. A časa za slavje ni, saj jo že danes čaka nova preizkušnja, ob 21. uri proti prvaku zadnjih dveh eurobasketov - Španiji.

Slovenijo danes čaka nova preizkušnja, ob 21. uri proti prvaku zadnjih dveh eurobasketov - Španiji
Slovenijo danes čaka nova preizkušnja, ob 21. uri proti prvaku zadnjih dveh eurobasketov - Španiji 

CELJE > Izbranci selektorja Božidarja Maljkovića so že v uvodnem nastopu postavili na preizkus živce slovenskih ljubiteljev športa. Češko so premagali šele v zaključku z 62:60.

Slovenski košarkarji so bili po prvi tekmi enotni, da so uspešno opravili prvo nalogo, da bo zdaj precej lažje igrati. Priznali so, da so imeli tremo, da so se zavedali vloge favorita, da so zato igrali nesproščeno ter v krču in da bo verjetno to mimo že do tekme s Španijo.

“Španija je brez dvoma eden glavnih favoritov za končno zmago, tako da bomo lahko igrali precej bolj sproščeno. Poraz ne bi bil nič tragičnega in mislim, da bomo mi tokrat v položaju, v katerem so bili Čehi prvi dan,” pravi kapetan Jaka Lakovič.

Španija ima odsotnosti kar nekaj velikih imen navkljub še vedno izjemno močno reprezentanco. Manjkajo Pau Gasol, Juan Carlos Navarro, Serge Ibaka, Nikola Mirotić, Victor Sada in Felipe Reyes, vseeno pa imajo štiri igralce iz lige NBA - Jose Calderon (Detroit Pistons), Ricky Rubio (Minnestota Timberwolves), Victor Claver (Portland Trailblazers) in Marc Gasol (Memphis Grizzlies). Drugi člani pa igrajo v izjemno močnem španskem prvenstvu.

Imajo tudi novega trenerja, Juana Orenga, za katerega je to prvo veliko tekmovanje. Prej je bil pomočnik Sergia Scariola na dveh eurobasketih, svetovnem prvenstvu 2010 in olimpijskih igrah 2012. Kot igralec je Orenga nastopil na štirih EP, OI 1992 in dveh SP.

Španija je uvodno tekmo na eurobasketu v Celju dobila nadvse prepričljivo. Premagala je Hrvaško z 68:40, najboljši strelci pa so bili Rudy Fernandez (15 točk, 8 skokov), Marc Gasol (14 točk, 11 skokov) in Jose Calderon (13 točk).

STA


Najbolj brano