Prišel je tudi Udrih

Odštevanja je počasi konec in v zavest udeležencev evropskega prvenstva v košarki počasi prihaja dejstvo, da so prve uradne tekme pred durmi. V bazi slovenske reprezentance v Zrečah tega sicer še ni bilo čutiti.

Slovenski košarkarji si bodo s tekmeci prvič segli v roke jutri zvečer Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Slovenski košarkarji si bodo s tekmeci prvič segli v roke jutri zvečer Foto: Tomaž Primožič/Fpa

ZREČE > V kompleksu Term bodo napol v izolaciji bivali tudi prvi favoriti turnirja, Španci, ki so tja ob dodatnem kombiju z opremo prispeli po koncu druženja slovenske reprezentance z mediji. To je bilo zadnje dejanje pripravljalnega obdobja, saj bodo poslej zmanjšali aktivnosti na raven zahtev Fibe.

V hotelu smo srečali tudi enega od bratov Udrih. Ne, ni se zgodila senzacija, prišel je Benov starejši brat Samo, ki je v Litvi še igral za izbrano vrsto. Tokrat je sedel med novinarji. Med EP bo strokovni komentator nacionalnega radia, na tiskovki pa ga je posebej pozdravil Jaka Lakovič.

Po 46 dneh priprav in številnih obveznostih do pokroviteljev Košarkarske zveze Slovenije in prvenstva je odslej v ospredju tekmovanje in priprave na tekmece, ki jih od jutri naprej čakajo v Celju. Tudi hotel bo poslej zaprt za javnost in medije. “Reprezentantom se zahvaljujem za potrpežljivost, ki so jo imeli v času številnih sponzorskih obveznosti. Z njihovo pomočjo bodo imeli njihovi nasledniki lahko podobne razmere za delo,” je povedal direktor reprezentanc Matej Avanzo, ki se glede prodaje albumov s sličicami (prek 100.000 izvodov) in navijaških artiklov ne more pritoževati.

Košarkarji so sicer delovali kar utrujeno, govorniška žilica pa ni zapustila selektorja Božidarja Maljkovića, ki je poudaril: “Pozabiti je potrebno vse zmage in vse pripravljalne tekme. V sredo se začne 18-dnevna vojna, v kateri ne bo zmagal najmočnejši, temveč tisti, ki bo znal najbolje uporabljati tisto stvar v glavi nad obrvmi. Pomembna bo reakcija ob porazih in ti se bodo zagotovo zgodili. Želim si, da fantje prikažejo strast, profesionalizem in podobno igro kot v pripravljalnem obdobju.” Maljković sicer meni, da je Slovenija v težki skupini. Kot prekaljen trenerski lisjak pač ve, da je tekmece potrebno hvaliti, da se obdrži napetost. Zagotovo pa se jih ne sme podcenjevati.

Jaka Lakovič je morda za tekmece uganka, saj po težavah s poškodbo na igrišču ni pokazal posebej stabilne forme. Goran Dragić je sicer v šali pripomnil, da smo Lakoviča skrivali, na kar je kapetan odvrnil: “Hja, ne vem če je bilo ravno tako mišljeno. Želeno vsekakor ni bilo. Mislim, da sem zamujeno v veliki meri nadoknadil. Je pa zelo preprosto: nekih skrivalnic se nihče ne more iti. Mi o tekmecih vemo vse in oni tudi o nas. Torej je vse stvar igrišča.”

Reprezentanti so sicer tempo priprav ocenili kot primerno doziran. Časi, ko so kondicijo nabirali zgolj na atletski stezi in s tekanjem po Rogli, so se spremenili, saj je tudi v prvi fazi veliko dela z žogo. Edino, kar je drugače, je veliko število tekem v domačih dvoranah. “To je večja sprememba, ker smo bili več na očeh domače javnosti. Precejšen del priprav smo opravili tudi v tujini, je pa res bilo precej obšportnih dejavnosti. A so bili tudi prosti dnevi kar dobro dozirani. V glavnem: nimam pripomb,” je dejal Boštjan Nachbar.

ROK MAVER


Najbolj brano