Pripravljeni na Italijo

Košarkarji Slovenije odštevajo ure do uvodne tekme drugega dela evropskega prvenstva proti Italiji. Dva dneva počitka sta prišla kot naročena po dveh zaporednih porazih in petih tekmah v šestih dneh. Igralci so se odpočili, strokovni štab pa je skoval načrt za prvega tekmeca, edino neporaženo ekipo na eurobasketu v Sloveniji.

Košarkarji Slovenije odštevajo ure do uvodne tekme drugega dela evropskega prvenstva proti Italiji Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Košarkarji Slovenije odštevajo ure do uvodne tekme drugega dela evropskega prvenstva proti Italiji Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Ugodje hotela v središču prestolnice, odlična hrana, regeneracija v hiperbarični komori, večer v kinu in nekaj prostega časa za druženje s prijatelji in družinami je slovenskim igralcem vrnilo nasmeh na ustnice. Hkrati so pozabili na poraza s Hrvaško in Poljsko ter vse misli usmerili v tekmo z Italijo.

Slovenija in Italija sta se nazadnje pomerili v pripravljalni tekmi v Kopru 24. avgusta. Slovenija je zmagala z 92:84.

“Vsi se zavedamo, da je bila tista tekma nekaj povsem drugega. Italijani so igrali malce oslabljeni, hkrati pa smo oboji kar precej skrivali določene taktične zamisli,” pravi Goran Dragić.

“Na evropskem prvenstvu zdaj ni več lahkih tekmecev, zato je treba dati na vsaki tekmi maksimum, sicer ne moreš računati na zmago. Če hočemo narediti dober rezultat na tem prvenstvu, moramo dobiti čim več tekem. In Italija je prva priložnost. Pokazati jim moramo zobe,” dodaja starejši od bratov Dragić.

“Prva tekma bo zelo pomembna. Žal iz Celja nismo prenesli tudi druge zmage, tako da moramo zdaj v Stožicah igrati kot, da nimamo popravnega izpita. Držali se bomo recepta iz prvega dela, torej bomo šli tekmo za tekmo,” pravi Nebojša Joksimovič.

“Italija je v Kopru naredila rezultat, ki ga ni nihče pričakoval. Očitno imajo dobro vzdušje v slačilnici, igrajo zelo hitro košarko, hkrati so zelo čvrsti v obrambi, predvsem pa odlično zadevajo za tri točke. Vzeti jih bo treba nadvse resno. Upam, da bodo navijači pripravili vsaj podobno vzdušje tistemu v Celju, ki je bilo enostavno neverjetno. Jaz takšnega navijanja še nisem doživel in v takem vzdušju je resnično precej lažje igrati,” dodaja Joksimovič.

Italija je v prvem delu v Kopru zabeležila pet zmag, vse dokaj prepričljivo. Najprej je premagala Rusijo s 76:69, nato Turčijo (90:75), Finsko (62:44) ter Grčijo (81:72), le tekma s Švedsko v zadnjem krogu, ki ni bila odločilna, se je končala z bolj tesnim izidom (82:79).

Trener Simone Pianigiani večino igralnega časa namenja sedmim igralcem, ostalih pet pa ima bolj stranske vloge. Vodilni strelec ekipe je član Chicago Bulls Marco Belinelli s povprečjem 15,8 točk, 4 skoke in 2,5 podaje na tekmo. Sledijo mu Alessandro Gentile s povprečjem 14,4 točk, Pietro Aradori (13,6) in Luigi Datome (12,2). Italija je statistično gledano tretja najbolj napadalno usmerjena ekipa na prvenstvu, saj v povprečju dosega nekaj več kot 78 točk, hkrati pa najbolj učinkovita izza polkroga, saj ima preko 46-odstotni met.

Slovenija zaenkrat ne blesti v nobenem segmentu posebej. Selektor Božidar Maljković je na uvodnih petih tekmah dokaj enakomerno razporedil minutažo. Največ jo je namenil bratoma Dragić, Domnu Lorbku in Boštjanu Nachbarju, ki so tudi najboljši štirje strelci. Prvi je Goran Dragić s povprečjem 13,8 točk, drugi je Lorbek (11,4), pa Zoran Dragić (8,6) in Nachbar (8,2). Najboljša skakalca sta Mirza Begić (5,8) in Gašper Vidmar (5,6), najnižjo minutažo pa imata Uroš Slokar in Joksimovič.

STA


Najbolj brano