Postojnčan Matic Rebec med najboljšimi

Pred koncem eurobasketa so priložnost za nastop v Stožicah dobili tudi najboljši mladi košarkarji. Na ekshibicijski tekmi je moštvo Modrih s 74:69 premagalo Bele, za katere je zaigral tudi Matic Rebec.

Matic Rebec (desno) med tekmo zvezd Foto: Simon Maljevac
Matic Rebec (desno) med tekmo zvezd Foto: Simon Maljevac

LJUBLJANA > Po zaslugi dobrih iger na letošnjem mladinskem EP v Latviji se je med najboljšimi 24 mladimi evropskimi košarkarji znašel tudi Postojnčan Matic Rebec. “To je bila lepa izkušnja. Nastopil sem pred velikim številom gledalcev, ki so vsako našo potezo pozdravili z aplavzom. Tudi moji soigralci so bili navdušeni nad dogajanjem v Stožicah. Na začetku je bilo nekaj treme, a sem se v nadaljevanju tekme sprostil. Pred tolikšnim številom gledalcev sem doslej igral le v reprezentančnem dresu na eni izmed tekem na Kitajskem,” je sobotni dogodek opisal organizator igre domžalskega Heliosa.

Po samo enem dnevu skupnega treninga mladi talenti seveda še niso bili uigrani, kljub temu so prikazali nekaj atraktivnih potez.

Rebec je sicer kot kapetan moštva v belih dresih dosegel dve točki, v 23 minutah na parketu pa je k temu dodal še sedem podaj in tri ukradene žoge: “Med igro sem skušal dati kar največ od sebe. Obkrožen sem bil s kakovostnimi soigralci, tako da sem se bolj osredotočil na organizacijo igre.”

Eden izmed največjih talentov slovenske košarke je pred tekmo spoznal tudi Paua Gasola in Tonyja Parkerja, ki sta nekaj časa namenila mladim upom: “Uvidel sem, da so tudi največji svetovni zvezdniki povsem normalne osebe. Obnašala se nista prav nič zvezdniško, temveč sta vedno pozdravila, ko smo se srečali.” Del tekme si je ogledala tudi slovenska članska reprezentanca.

Sicer pa je položaj v mlajših reprezentančnih selekcijah trenutno dokaj klavrn, saj bodo tako kadeti kot mladinci v naslednji sezoni nastopali v skupini B evropske košarke. “Eden od razlogov je zagotovo pomanjkanje višine in moči. Nekatere reprezentance imajo v svojih vrstah tudi temnopolte košarkarje, ki prevladujejo v skoku. Trudili smo se po najboljših močeh, a to, kot je videti, ni bilo dovolj,” je to neprijetno temo pokomentiral 180 cm visoki Rebec. SM


Najbolj brano