Petar Skansi se rad vrača na Goriško

Splitčan Petar Skansi je eden od velikanov hrvaške in jugoslovanske košarke. Neločljivo pa je povezan tudi z Ljubljano, kjer ima stalno prebivališče. V slovenski prestolnici je leta 1970 z Ivom Daneuom in soigralci osvojil prelomni naslov svetovnega prvaka.

Petar Skansi: “Hrvaška že dolgo hrepeni po rezultatu. Ljudje pri nas imajo radi kolektivne športe, posebno mesto pa zavzema košarka.” Foto: Aleš Sorta
Petar Skansi: “Hrvaška že dolgo hrepeni po rezultatu. Ljudje pri nas imajo radi kolektivne športe, posebno mesto pa zavzema košarka.” Foto: Aleš Sorta

LJUBLJANA > Pred evropskim prvenstvom (EP) se je veliko govorilo in pisalo o dogajanju pred 43 leti, a Petar Skansi, ki v času EP opravlja vlogo strokovnega komentatorja na hrvaški nacionalni televiziji, ni pozabil omeniti, kdo se je prvi spomnil obeležiti prvo zlato medaljo jugoslovanske košarke. “S tedanjimi soigralci in selektorjem smo pogosto v stikih, a prvo uradno srečanje smo imeli na pobudo Športnega društva Sonček, ko smo obeležili 40 let dogodka. Na Goriško tudi sicer radi pridemo, lani pa nam je načrte prekrižalo vreme,” je pojasnil 70-letni Skansi, ki se lahko pohvali z odličnim igralskim in trenerskim spričevalom.

> Kakšne se vam zdijo Stožice?

“Ko ne igra Slovenija, so dokaj hladne. Dvorana je krasna in Ljubljana kot košarkarsko mesto si jo zasluži, a mora imeti pravo vsebino, torej močno Olimpijo. Tu pa mora svoje prispevati tudi mesto.”

> Za bolj navijaško ozračje so poskrbeli tudi hrvaški navijači. Je košarka pri vas spet popularna?

“Že v Celju se jih je zbralo precej in vztrajajo, kar so začutili tudi igralci, ki so se dvignili. Hrvaška že dolgo hrepeni po rezultatu. Ljudje pri nas imajo radi kolektivne športe, posebno mesto pa zavzema košarka, ki ponuja veliko vznemirjenja.”

> Kaj se je v hrvaški izbrani vrsti spremenilo od poraznega pripravljalnega obdobja?

“Ekipa nima zvezde, ima pa zelo dober kolektiv, kar je zasluga selektorja Jasmina Repeše, ki je igralcem vcepil zaupanje v lastne sposobnosti ob hkratnem spoštovanju tekmeca. To je prvenstvo, kjer lahko vsak premaga vsakogar in prave ekipe se lahko zavihtijo zelo visoko. Kam? To je težko vprašanje. Ključne bodo četrtfinalne tekme, kjer bodo prisotni potencirani naboj in čustva.”

> Kakšno se vam sicer zdi evropsko prvenstvo?

“Tri tedne, kolikor traja prvenstvo, je vseeno preveč. Tudi tekme so na sporedu prepogosto. Nogometaši na velikih tekmovanjih odigrajo dve tekmi v enem tednu, košarkarji pa so jih v prvem delu kar pet. Seveda gre za različna športa, a vseeno.”

> Kako to vpliva na igro?

“Ni pravila. Turnirski sistem je pač drugačen. Španci so denimo vajeni igrati v visokem ritmu. Njihova liga je močna, kopica klubov igra tudi močne evropske tekme. Kar nekaj košarkarjev prihaja iz lige NBA, za katero vemo, da ima zgoščen koledar. Sicer pa bo po četrtfinalnih tekmah moč dati bolj konkretne ocene.”

> Kdo oziroma katera ekipa je doslej na vas pustila najmočnejši vtis?

“Litva. Pri njih vedno občudujem, kako vedno znova proizvajajo vrhunske igralce. O Franciji in Španiji vemo že vse. Španci tudi niso tako močni kot v preteklih letih. Srbija je zanimiva zavoljo mladih igralcev in pragmatičnega selektorja, ki postavi akcije za izkušene igralce v prelomnih trenutkih. Slovenija je gostitelj s podporo več kot 10.000 gledalcev, ki sicer športno navijajo, a ustvarjajo pritisk na tekmece, sodnike …”

> Kako se znajdete v vlogi pomočnika ministra za šport in izobraževanje?

“Mučim se.”

ALEŠ SORTA


Najbolj brano