Lakovič in Nachbar bosta o prihodnosti še razmislila

Slovenska košarkarska reprezentanca je sklenila akcijo eurobasket 2013. Igralci in strokovni štab so pospravili kovčke, se prisrčno poslovili drug od drugega in krenili vsak v svojo smer. “Prihodnost slovenske košarke je zagotovljena,” sporoča kapetan Jaka Lakovič.

Jaka Lakovič bo še razmislil, ali bo del junakov tudi na svetovnem prvenstvu 2014 v Španiji Foto: Fiba Europe
Jaka Lakovič bo še razmislil, ali bo del junakov tudi na svetovnem prvenstvu 2014 v Španiji Foto: Fiba Europe

LJUBLJANA > Pred odhodom iz hotela Cubo v središču Ljubljane je reprezentanca pripravila še zadnjo novinarsko konferenco in strnila misli po skoraj dveh mesecih skupnega bivanja. Enotno mnenje igralcev je, da je peto mesto v Evropi lep uspeh, žal medalja še naprej ostaja neuresničljiva želja, vsem pa bo domače evropsko prvenstvo ostalo v spominu predvsem po izjemni podpori slovenskega naroda.

Največji uspeh je enotnost Slovencev

Boštjan Nachbar je ponovil, kar je v zadnjih dneh že večkrat izrekel. “Za največji uspeh štejem enotnost slovenskega naroda. Občutki, ki so nam jih poklonili navijači, in to ne samo v dvoranah, temveč na vsakem koraku, so prekrasni. Ne bi jih zamenjal niti za medaljo. In to vam povem, potem ko sem igral že po celem svetu in videl marsikaj. Resnično hvala Sloveniji,” je uvodoma dejal Nachbar.

V zadnjih dneh je bilo veliko govora o prihodnosti nekaterih starejših igralcev v izbrani vrsti. Med njimi predvsem Nachbarja in kapetana Jake Lakoviča. Oba sta bila na zadnji novinarski konferenci in oba sta povedala, da končne odločitve o nadaljnjem igranju za Slovenijo še nista sprejela. Vzela si bosta nekaj dni, tednov ali mesecev za razmislek, nato pa bosta javnosti sporočila, ali bosta del junakov tudi na svetovnem prvenstvu 2014 v Španiji.

“Potrebujem malo časa za razmislek. Vem, da smo rekli, da prihaja čas, ko bodo morali glavne vloge prevzeti mlajši, toda odločitev o koncu reprezentančne kariere ni lahka. Posvetoval se bom s punco, družino, prijatelji, trenerji, nato pa se odločil za tisto, kar bo najbolje zame. Se pa za prihodnost slovenske košarke ni bati. Imamo dovolj mladih igralcev, ki so na tem prvenstvu dokazali, da so iz pravega testa in ki bodo lahko na naslednjih velikih tekmovanjih nosili breme odgovornosti,” je dejal Lakovič.

Glede odločitve o koncu reprezentančne kariere je bil malce bolj odločen Boštjan Nachbar. “Selektor Maljković mi je svetoval, naj si vzamem čas za razmislek. Zahvaljujem se mu za ta nasvet in res bom še malce premislil. Če se včeraj ne bi pogovarjala o tem, bi danes zagotovo rekel, da je bila Ukrajina moja zadnja tekma, tako pa puščam odprt še tisti odstotek možnosti, da še kdaj zaigram za reprezentanco,” je dejal Nachbar.

Maljkoviću se je iztekla pogodba s KZS

Pogodba s Košarkarsko zvezo Slovenije (KZS) se je iztekla tudi selektorju Božidarju Maljkoviću. Ta 61-letni srbski strokovnjak je Slovenijo prevzel pred prvenstvom v Litvi 2011, njegov cilj pa je bila medalja v Litvi ali letos na domačem prvenstvu. “Sam sebi sem največji kritik. Žal mi je, da nismo osvojili te tako želene medalje, vendar naredili smo dober posel. Prepričan sem, da če bi cela Slovenija tako trdo delala, kot je ta reprezentanca, se za prihodnost države ne bi bilo treba bati, oziroma bi bila, kot se jo jaz spominjam še iz otroštva, dežela uspeha in blaginje,” je dejal Maljković.

Njegova prihodnost v Sloveniji je za zdaj še nedorečena. Tako on kot KZS si bodo vzeli nekaj mesecev za razmislek, nato pa sedli za skupno mizo in sprejeli odločitev. Dejstvo je, da Maljković trenutno nima klubskega delodajalca, bo pa v prihodnjih tednih postal dedek, zato bo nekaj naslednjih mesecev posvetil družini.

Naraščaj pričakuje tudi najboljši slovenski igralec Goran Dragić. Rojstva se zelo veseli, zaveda pa se, da bo nov član družine prinesel spremembo v njegovo življenje. “Vedno bom na razpolago reprezentanci, razen če seveda ne bom imel kakšnih zdravstvenih težav. Hkrati bi to zadnjo novinarsko konferenco izkoristil za zahvalo vsem navijačem, ki so nas podpirali v slabem in dobrem, ter seveda selektorju Maljkoviću, s katerim bi želel nadaljevati delo,” je povedal starejši od bratov Dragić.

STA


Najbolj brano