Komaj čakajo, da se začne

Predstavljajte si prizor: do konca tekme je še sekunda, prosti meti pa odločajo o zmagovalcu tekme med Slovenijo in Češko. Na črti prostih metov pa je tisti, ki jih najslabše meče - Gašper Vidmar.

Dresi slovenskih reprezentantov so pripravljeni - lahko se začne Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Dresi slovenskih reprezentantov so pripravljeni - lahko se začne Foto: Tomaž Primožič/Fpa

ZREČE, CELJE > In predstavljajte si, da jih robustni center zapored zadene 20 v 22 poizkusih. Toliko smo jih ob vstopu v dvorano v Zrečah, kjer je nekoč prvo ligo igrala propadla Rogla, našteli v zadnjih minutah treninga slovenske reprezentance. Gašperja Vidmarja je spodbujal drugi center Mirza Begić, na drugi strani sta se v igri ena na ena preizkušala razposajena brata Dragić, Uroš Slokar je enemu od fotografov snel fotoaparat in skušal posneti soigralce ... Tako je bilo razpoloženje dan pred tekmo s Češko.

O češki košarki nekaj ve tudi Goran Jagodnik, ki je tam igral v sezoni 2008/2009 za Nymburk, iz katerega izhaja jedro češke ekipe. Z Nymburkom je osvojil vse domače lovorike. “Nimajo nekih zvezdnikov, imajo pa igralce, ki igrajo v solidnih evropskih klubih in domačem Nymburku, ki igra tudi v regionalni ligi WTBA.” Prednosti in slabosti Češke? “Nimajo izrazite višine, kar je plus za naše centre. Osebno me Vesely ni prepričal z neko individualno kakovostjo. Imajo pa to posebnost, da je nekaj igralcev na meji med krilnimi centri in centri in znajo zadeti od daleč. Tu bi lahko Slovenci imeli nekaj težav, sicer pa ob pravem pristopu ne bi smeli imeti velikih težav na poti do zmage.”

“Saj vidite, da je med nami dobra volja, poglejte Gogija, kaj počne. Komaj čakamo na začetek. Zjutraj, ko sem vstal, sem pomislil: končno tekma. Potem pa sem se spomnil, da manjka še en dan,” je razlagal eden glavnih adutov Slovenije na domačem eurobasketu Boštjan Nachbar, ki pravi, da je na izkušenih igralcih najtežja naloga, da ohranijo mirnost tudi pri mlajših silah. “Predvsem mora biti glava čista, misli mirne. Preveč informacij tudi škodi, pomembno je, da dobimo osnovne podatke o igri tekmeca, pa o posameznih igralcih, ki jih bomo krili,” pravi Nachbar pred tekmo s Češko, ki je na EP ni bilo šest let. A to seveda ne pomeni, da imajo slabo ekipo. “Ne pričakujem, da bo lahka tekma, ampak največ bo odvisno od nas samih. Samo pametno je potrebno igrati in komunicirati. Ne bojim se odločati tekem,” samozavestno pravi Boki.

“Čehi so atletska ekipa, ki ima nekaj izkušenih igralcev. Precej stavijo na hitrost, na protinapade, radi igrajo consko obrambo oziroma jo precej menjujejo. Z igralci se precej pogovarjam in jih umirjam,” pravi selektor Božidar Maljković.

Čehi bi presenetili

Čehi imajo relativno visoke igralce, telesno močne, ki igrajo sodobno košarko, kar ni čudno, saj jih v zadnjih treh letih vodi 39-letni ambiciozni trener Pavel Budinsky. Med mlajšimi največ obeta 22-letni Pavel Satoranski, organizator igre španske Seville, v tujini sta tudi krilna centra Luboš Barton (Nemčij) in Jan Vesely (v ligi NBA, igra lahko od branilca do centra), krilo David Jelinek pa v španski Laboral Kutxa Vitoria. Ostali igrajo v čeških klubih, predvsem Nymburku, kjer je trenutno tudi v Sloveniji najbolj znani češki košarkar Jirži Welsch. Nekdanji član Olimpije igra že na tretjem EP (prvič leta 1999, drugič 2007), torej na vseh, na katerih je po razdružitvi s Slovaško igrala Češka. Jirka je sicer slovenščino, ki jo je nekoč odlično obvladal, že pozabil. “Želimo presenetiti. Res smo v težki skupini, ampak zakaj ne bi tudi mi presenetili? Na velikem tekmovanju smo po šestih letih, smo prvaki divizije B in želimo pokazati dobro košarko. Slovenija je v formi, igra doma, ampak nimamo kaj izgubiti.”

Ostali tekmi

V prvi tekmi v Celju se bosta ob 14.30 pomerili Gruzija in Poljska, v drugi ob 17.45 pa Hrvaška in Španija. Navidez naj bi šlo za igro mačke z mišjo, toda hrvaški selektor Jasmin Repeša se nadeja zmage. Španci namreč turnirje vedno začenjajo v nižjih prestavah, Repeša pa je v zadnjem tednu povsem spremenil koncept igre. Je torej Hrvaška med pripravami ob seriji porazov spretno skrivala adute? Sodeč po mnenju v domovini - ne. Na tekmi se namreč ne obeta navala Hrvatov.

ROK MAVER


Najbolj brano