Kdor premaga Španijo, ni slab

Še dobro, da ne obvladam grškega jezika. Tako najbrž razmišlja Andrea Trinchieri, selektor izbrane vrste Grčije, drevišnje tekmice slovenske reprezentance.

Andrea Trinchieri, selektor Grčije: “Še vedno smo na repu skupine, še vedno smo z eno nogo v peklu.”  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Andrea Trinchieri, selektor Grčije: “Še vedno smo na repu skupine, še vedno smo z eno nogo v peklu.”  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > V grški javnosti in pri sedmi sili zmag in porazov gotovo ne sprejemajo racionalno. Po uvodnih zmagah v koprski skupini so se novinarji že spraševali, kakšnega leska bo medalja. Poraza z Italijo in s Finsko sta obrnila ploščo. Nepoznavanje grščine iz časopisja je trenerju Trincheriju tedaj kar koristilo. Pred drugim delom v Stožicah se je znašel v položaju, ko je imel zanj vsak dvoboj pridih izločilnega. Zato ne čudi odgovor na vprašanje Primorskih novic, kakšni so cilji na letošnjem evropskem prvenstvu: Odgovor 45-letnega Andree Trinchierija je bil kratek, a jasen: “Preživeti!”

Imenovanje italijanskega trenerja za selektorja grške reprezentance je bilo svojevrstno presenečenje, čeprav je v Cantuju prebudil spečega velikana italijanske košarke. V letih 2010 in 2011 so ga tudi proglasili za italijanskega trenerja leta. Potem ko je po dvoboju s Španijo opravil protokolarni del tiskovne konference v angleščini, v kateri je nato odgovarjal tudi grškim novinarskim kolegom, si je vzel tudi pet minut za naš časnik. Adrenalin, ki se je sprostil po zmagi na dvoboju z branilci naslova evropskega prvaka, Španci, je bil občuten, odgovori pa so se vrstili na prvo žogo, tako v angleščini kot pozneje v italijanščini. Izluščili smo nekaj najbolj zanimivih.

> Kako doživljate zgodovinsko zmago s Španijo?

“Zgodovinska zmaga je le končna zmaga v finalu. To je pomemben uspeh proti zgodovinskemu tekmecu. Zadnji dnevi niso bili lahki, zato moramo vztrajati na poti, in s pristopom, ki smo ga pokazali proti Španiji. Delali smo napake, v določenih trenutkih smo bili tudi nezbrani, a nikoli se nismo predali negativni energiji. Ključna je bila obramba, v odločilnih trenutkih pa smo žogo in vodenje igre zaupali Spanulisu. V zadnji četrtini smo dosegli 27 točk, kar je za nas veliko.

> V rotaciji ste imeli manj igralcev. Izkušena Fotsis in Perperoglu praktično nista igrala ...

“Ko gre vse kot po maslu, se lahko igra z enajstimi možmi, ko pa obstaja pritisk, je treba igrati z osmimi, osmimi in pol možmi, za kar sem se odločil na dvoboju s Španijo.”

> Kaj pomeni ta zmaga v kontekstu napredovanja v četrtfinale?

“Še vedno smo na repu skupine, še vedno smo z eno nogo v peklu. Medalja je nekaj zelo oddaljenega.”

> Kakšen tekmec je Slovenija?

“Premagali so Španijo, torej niso slabi. To je ekipa, ki igra zelo dobro pred svojimi navijači. So čvrsto moštvo, ki veliko stavi na telesno moč in obrambno intenzivnost. Goran Dragić in Jaka Lakovič sta ključna igralca, pomemben je prispevek Nebojše Joksimovića, ki pritiska na nasprotne branilce. Ne gre odmisliti niti BoštjanaNachbarja, niti visokih igralcev, ki opravijo veliko umazanega dela pod obroči.”

> Kako ste izgubili s Finsko?

“Na vprašanje v italijanščini bom odgovoril kar v angleščini: 'Shit happens' (Se zgodi, opomba avtorja). Proti Fincem smo bili v blokadi, prazni, tesnoba pa je iz minute v minuto naraščala. Vsi smo čakali, da nas bo rešil načeti Spanulis.”

> Tudi sicer vas pestijo poškodbe ...

Mavrokefalidisa boli načeta mišica, Zisis si je zvil gleženj, a je stisnil zobe s Španijo. Imamo težave, s katerimi se bomo soočili. Tudi s pomočjo velikega motiva.”

ASO


Najbolj brano