Generalko so opravili, zdaj bo šlo zares

V Areno Bonifika včeraj ni več bilo dovoljeno vstopiti brez akreditacije. “Generalko za televizijski prenos imajo,” sta nas sredi popoldneva prijazno odslovila varnostnika, ki sta stražila pred vhodom. Mimo njiju so švigali možje in gospe z izkaznicami za vratom in s telefoni, prilepljenimi na uhlje, četverica finskih navijačev pa je nedaleč proč mirno srkala svoje prvo koprsko pivo.

Še zadnja cestna opravila in pomembni telefonski pogovori Foto: Ilona Dolenc
Še zadnja cestna opravila in pomembni telefonski pogovori Foto: Ilona Dolenc

KOPER > Stransko okno športne dvorane je razkrivalo pogled v medijsko središče. Vsak pred svojim računalnikom so sedeli številni tuji in domači novinarke in novinarji, ki bodo prihodnje dni beležili dogajanje v košarkarsko obarvanem Kopru.

Snemalo bo enajst HD kamer

“Veliko jih je. Ne vem natanko, koliko. Zagotovo so iz vseh držav, ki tekmujejo na koprskem delu prvenstva,” nam je povedal odgovorni za televizijski prenos, Zdenko Kuzmič, na katerega smo po naključju naleteli pred enim izmed stranskih vhodov. Potrdil je, da v notranjosti pravkar poteka generalka za televizijski prenos. “Naključni igralci igrajo testno tekmo, zato da preverimo snemanje gibanja v dvorani, skratka, da ugotovimo, če vse deluje tako kot mora,” je pojasnil. Povedal je še, da je vsako prizorišče opremljeno z enajstimi HD televizijskimi kamerami in poudaril, da je Eurobasket 2013 “prvo evropsko prvenstvo v košarki, ki se snema v HD tehnologiji”.

Navijalo bo 1500 Fincev

Mimo cestarjev, ki so z rumeno barvo označevali intervencijsko površino, smo se sprehodili še do gostinske terase pred Areno. Takoj smo ujeli v uho tujo govorico. Štiri mlade Fince smo zmotili med srkanjem prvega piva na Koprskem. Povedali so nam, da so komaj prispeli. “V Slovenijo smo nameravali pripotovati že v ponedeljek, a smo imeli nekaj težav z letalskim prevozom,” so razložili. Nastanili so se v ankaranskem hostlu Jadran. Ko smo jih pobarali, ali vedo, koliko njihovih rojakov bo v Kopru navijalo za finsko reprezentanco (danes ob 14.30 se bo pomerila s turško ekipo), so takoj izstrelili: “S Finske pride več kot 1500 navijačev. Veste, košarka je pri nas zelo pomemben šport.” “No, hokeja na ledu seveda ne dohaja,” so se takoj popravili.

Otroci so rajali z Lipkom

Precej bolj brezskrbno in razposajeno je bilo včerajšnje vzdušje na Prešernovem trgu, kjer so trgovci starega mestnega jedra, združeni v zavod Koper Otok v sodelovanju s knjigarno Libris pripravili košarkarsko obarvan otroški festival v družbi animatorja Stena Vilarja. Poleg maskote Lipka je otroke obiskal tudi pisatelj Primož Suhadolčan, avtor knjige Lipko in Košorok. Otroci so se zabavali ob raznih igricah in predstavah, pripovedovanju zgodb, ob predstavitvi kinološkega društva in policijskega psa in ... kajpak tudi ob metanju na koš. Malčkom je včeraj šlo odlično od rok, danes pa so že na vrsti izkušeni dvometraši.

ILONA DOLENC


Najbolj brano