Finci strli odpor Rusov

Košarkarske reprezentance na evropskem prvenstvu v Sloveniji danes igrajo tekme 4. kroga. Štiri tekme so se že končale, v skupini A je Velika Britanija z 81:74 odpravila Nemčijo, v skupini B je BiH z 62:54 premagala Makedonijo, v skupini D pa so Finci po dveh podaljških ugnali Ruse s 86:83. Španci so v skupini C visoko odpravili Poljake (89:53).

Najtesnejši boj so gledalci spremljali v Kopru, kjer so Finci v skupini D po dveh podaljških strli odpor Rusov Foto: Darjan Gorela
Najtesnejši boj so gledalci spremljali v Kopru, kjer so Finci v skupini D po dveh podaljških strli odpor Rusov Foto: Darjan Gorela

LJUBLJANA > Najtesnejši boj so gledalci spremljali v Kopru, kjer so Finci v skupini D po dveh podaljških strli odpor Rusov. Slednji so tako doživeli še četrti poraz in se bodo presenetljivo hitro poslovili od letošnjega EP, na drugi strani pa so si Finci s tretjo zmago že priigrali nadaljevanje turnirja v Stožicah. Dvoboj je bil sicer izenačen, v tretji četrtini je kazalo, da bi lahko Rusi tekmo dobili, saj so na začetku zadnje četrtini vodili s 50:42, še devet sekund pred koncem rednega dela pa s 66:63.

A Fincem je - kljub slabemu metu iz igre (na koncu 30-odstoten, pred tem še slabši) - s prostimi meti uspelo izenačiti in izsiliti podaljšek. V prvem so Rusi vodili za štiri, a v izdihljajih spet dopustili finski priključek, v drugem pa so pobudo prevzeli Finci, ki so večinoma vodili za dve, tri točke. Pri zmagovalcih je bil z 20 točkami in devetimi skoki najboljši Shawn Huff, velik delež so prispevali tudi Sasu Salin, Tuukka Kotti in veteran Hanno Möttölä s po 12 točkami. Predvsem slednji je zadel nekaj odločilnih metov. Pri poražencih je izstopal Aleksej Šved s 25 točkami.

V skupini A v Ljubljani so Britanci dosegli svojo drugo zmago in ostali v boju za drugi del tekmovanja. Dvoboj z Nemci, ki ostajajo pri eni zmagi in so že brez možnosti za napredovanje, je bil večino tekme izenačen. Ekipi sta se izmenjavali v vodstvu do konca tretje četrtine, slednjo pa so Britanci odigrali bolj zbrano, 21 sekund pred koncem povedli za devet točk in tako odločili tekmo. Pri Britancih je bil s 23 točkami najučinkovitejši Andrew Lawrence s 23 točkami, Myles Hesson je prispeval 21 točk in 11 skokov. Pri Nemcih je prednjačil Tibor Pleiss z 20 točkami in 14 skoki.

Na Jesenicah sta se v skupini B srečali Bosna in Hercegovina ter Makedonija. Tekma je bila pomembna za obe ekipi, saj sta doslej zbrali le po eno zmago. Tokrat se je bolje odrezala BiH, ki je z drugo zmago naredila velik korak k uvrstitvi v drugi del, medtem ko so Makedonci praktično “odpisani”. Makedoncem je dobro kazalo še po koncu tretje četrtine, ko so vodili za štiri točke, nazadnje pa so bili v ospredju slabih pet minut pred koncem z 52:50. Toda zaključek tekme je bil v domeni tekmecev, ki so zadnjo četrtino dobili z 21:9. Pri BiH sta bila strelsko najuspešnejša Mirza Teletović z 22 in Nihad Đedović z 20 točkami, pri Makedoniji pa je Bo McCalebb dosegel 19 točk.

STA


Najbolj brano