Dragić ekspres za Španijo

Slovenija si je dobrih 14 ur po porazu s Francijo, ki ji je odnesel sanje o odličju, uspela v prvem poskusu zagotoviti nastopa na prihodnjem svetovnem in evropskem prvenstvu. Srbija na tekmi sploh ni bila v igri za zmago. Slovenija : Srbija 92:74.

Zoran Dragić (levo), ključni junak  za uvrstitev na svetovno prvenstvo Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Zoran Dragić (levo), ključni junak za uvrstitev na svetovno prvenstvo Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > “Zaspali smo ob treh, štirih zjutraj, težko je bilo potisniti emocije po tako naporni tekmi,” je razlagal Mirza Begić. “Zbudili smo se brez energije, bilo je turobno počutje. Ko pa smo stopili na igrišče, je bilo takoj očitno, da smo poraz pozabili. Bolj smo si želeli zmage, zelo vesel sem je. Ko se pobereš po razočaranju, si šele pravi junak. To ime, ki so nam ga nadeli, je tokrat res držalo,” je dodal Boštjan Nachbar, ki je med vrsticami dal vedeti, da bo sobotna tekma zanj zadnja v državnem dresu.

Dvorana Stožice, gledalcev 5730, sodniki Rocha (Portugalska), Koromilas (Grčija), Dodds (VBR); četrtine - 30:16, 23:19, 18:20, 21:19. Slovenija: Lakovič 7 (4:4), Balažič 9 (2:2), Murić 3, Blažič 15 (6:4), Nachbar 7 (2:2), G. Dragić 15 (10:8), Z. Dragić 23 (4:4), Vidmar 3 (6:3), Begić 10 (8:6). Selektor. Božidar Maljković. Srbija: Nedović 8 (5:3), Mičić 7 (6:5), Bogdanović 11, Bjelica 5 (4:3), Marković 4, Kalinić 1 (2:1), Gagić 12 (6:4), Nen. Krstić 16 (7:6), Katić 6, Štimac 4 (2:2). Selektor: Dušan Ivković. Prosti meti: Slo 42:33, Srb 32:24; os. napake: Slo 28, Srbija 32; tehnična napaka: trener Ivković; trojke: Slo 27:11 (Blažič, Z. Dragić po 3, Lakovič, Balažič, Murić, Nachbar, G.18:2; skok: Slo 38, Srb 43.

Srbija je, tako kot v četrtfinalni tekmi s Španijo, padla že v prvi četrtini, ko jim je prihajala žoga v koš z vseh položajev. Ključen mož pa je bil z neizčrpno energijo Zoran Dragić, ki je imel preprosto svoj dan: ni zadeval le iz svojih prodorov, ki jih je nekajkrat s podajo začel brat Goran, ampak suvereno tudi z razdalje. Ob 23 točkah velja izpostaviti še devet ujetih žog. Štiri trojke iz sedmih poskusov so Srbom načele še tisto malo samozavesti, s katero so stopili na parket dokaj napolnjenih Stožic. Čeprav je srbski selektor Dušan Ivković zahteval, da igro podredijo Nenadu Krstiću, pa so se kaj kmalu začele samostojne akcije, ki so bile voda na mlin razigranim Slovencem, katerim jim je za razliko od večera pred tem povsem stekel met. Prednost je rasla do 23 točk razlike, ki so jo Srbi z delnim izidom 10:0 znižali, a je potem Ivković dobil tehnično napako, po kateri je bilo konec vseh srbskih upov. Na igrišče zaradi lažje poškodbe kolena ni stopil le Domen Lorbek. Dvomestno število točk so ob Zoranu dosegli še Goran Dragić (15 točk, 5 podaj), Jaka Blažič, ki je priložnost, da se v deželi svojih novih delodajalcev pokaže v lepi luči, lepo izkoristil (15 točk, tri trojke, po EP se seli v Crveno zvezdo) ter Mirza Begić (10 točk, 6 skokov). “Imeli smo le 14 ur za pripravo, a smo odigrali izvrstno tekmo. Igrali smo tako, kot moramo igrati v obrambi, zelo dobro tudi v napadu. Čaka nas še ena tekma. Lepše se sliši, če si peti kot šesti,” je povedal mlajši Dragić. “Bilo je, kot da bi gledali dve ekipi, ki igrata v dveh različnih predstavah,” je bil v slogu “šjora Bože” slikovit Dušan Ivković, prvi zvezdnik Nenad Krstić, ki se je zaustavil pri 16 točkah, pa je menil, da se bo Srbiji vseeno uspelo prebiti na svetovno prvenstvo. “Sloveniji smo ponudili prst in je zagrabila roko. Sami smo jo razigrali. V zadnjo tekmo moramo vstopiti po moško, saj si zaslužimo igrati na svetovnem prvenstvu,” je povedal Krle. Slovenski selektor pa pihal na dušo navijačem: “Pomembno, je da so navijači prepoznali naš trud. Pred hotelom so nas počakali, navijali so in pustili sporočilo, 'Čeprav ste izgubili, ste vseeno naši šampioni.”

Slovenija bo tekmo za peto mesto odigrala jutri ob 21. uri. Vstopnice bodo stale med 5 in 25 evri, KZS pa za gledalce pripravlja posebno darilo.


Najbolj brano