“Slovenski navijači bodo dodaten izziv”

Pozornost slovenske obrambe bo drevi zagotovo usmerjena na francoskega organizatorja igre Tonyja Parkerja in prvega zvezdnika EP, ki si na letošnjem eurobasketu želi osvojiti zlato.

Tony Parker: “Zanima vas, če smo doslej igrali zares? Očitno boste to spoznali šele na tekmi proti Sloveniji.” Foto: Ivan Milutinovic
Tony Parker: “Zanima vas, če smo doslej igrali zares? Očitno boste to spoznali šele na tekmi proti Sloveniji.” Foto: Ivan Milutinovic

LJUBLJANA > Po osvojenih treh šampionskih prstanih v ligi NBA v dresu San Antonio Spursov ter srebrni (2011) in bronasti (2005) medalji na evropskih prvenstvih v dresu francoske reprezentance, se 31-letni Tony Parker nadeja najžlahtnejšega odličja.

Ideolog igre obenem pa tudi prvi strelec (17.3 točke na tekmo) in asistent (3.9 podaje) francoske izbrane vrste je trenutno eden najboljših evropskih košarkarjev. Kljub vsem lovorikam pa se 188 cm visoki organizator igre zaveda, da je košarka moštvena igra: “Kot ekipa smo iz tekme v tekmo boljši, čeprav bi lahko igrali še veliko boljše. Naše moštvo premore obilo talenta, vendar je veliko odvisno tudi od moštvene kemije. Igrati moramo bolj konstantno, saj smo v dosedanjem delu prvenstva imeli veliko vzponov in padcev. Sam poskušam po najboljših močeh pomagati ekipi. Za zmago proti Sloveniji pa bomo morali vsi odigrati na visokem nivoju.”

> S kakšnimi občutki pričakujete dvoboj proti Sloveniji?

“Pred nami je velika priložnost, da se z zmago uvrstimo med najboljše štiri. Vemo, da bo dvorana polna slovenskih navijačev, kar bo za naše moštvo še dodaten izziv. Nasprotnika v četrtfinalu si nismo mogli izbrati. Vsaka ekipa je kakovostna, zato nisem imel posebnih želja.”

> Katera reprezentanca bo v vlogi favorita?

“Naš cilj je osvojiti zlato medaljo in v tem primeru bomo morali premagati vse nasprotnike. Med najboljšimi osmimi so tudi Slovenija, Hrvaška, Španija, Italija… Gre za odlične reprezentance, zato je brezpredmetno govoriti o favoritih.”

> Se lahko Francija resnično vmeša v boj za zlato medaljo?

“Že na prvenstvu v Litvi so nas vsi uvrščali med favorite za naslov, vendar smo doživeli boleč poraz v finalu. Tam smo imeli precej močnejšo centrsko linijo, kar je v evropski košarki zelo pomembno. Osvojil sem številne lovorike v ligi NBA, v bistvu pa mi manjka samo še evropsko zlato. Upam, da bomo dovolj dobri, če ne se bomo pač podali v lov na zlato čez dve leti. Takšen je pač šport.”

> Ste že analizirali igro Gorana Dragića?

“Goran resnično igra v odlični formi. Pred svojimi navijači je zelo samozavesten, njihova podpora pa mu daje še dodaten zagon. Gre za odličnega košarkarja in krasnega fanta. Vesel sem, da tudi v NBA kaže odlične predstave.”

> Na kakšen način boste skušali zaustaviti slovenski napad?

“O pravem receptu je težko govoriti, saj Slovenija premore veliko napadalnih adutov. Morda bomo poskusili s consko obrambo, a o tem trenutno še ne razmišljam. Potrebno bo upoštevati navodila našega strokovnega štaba. Vzdušje bo nedvomno izjemno, saj je Slovenija prava košarkarska država. Sam resnično uživam igrati pred takšnimi navijači.”

> Kaj pravite na namigovanja, da je vaša reprezentanca v dosedanjem delu prvenstva varčevala z močmi?

“Zanima vas, če smo doslej igrali zares? Očitno boste to spoznali šele na tekmi proti Sloveniji.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano