“Nismo najboljši, smo pa ekipa”

Koprčan Nebojša Joksimović nadaljuje primorsko tradicijo v košarkarski reprezentanci. Tokrat je osamljeni “junak,” zanj bo to drugo evropsko prvenstvo v karieri.

Nebojša Joksimović pravi, da so reprezentanti pripravljeni na  začetek EP Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Nebojša Joksimović pravi, da so reprezentanti pripravljeni na začetek EP Foto: Tomaž Primožič/Fpa

ZREČE > “Neke evforije ne čutimo. Zavedamo se, da je pred nami velika odgovornost in želim si, da bi se veselili čim večjemu številu zmag, “ je za uvod povedal branilec Nebojša Joksimović.

> Za vami so dolge priprave. Kaj čutite težke noge ali ste povsem sveži?

“Vse skupaj je bilo dobro organizirano in tako so bili prosti dnevi tako dozirani, da smo se lahko odpočili. Najbolj kritičen del priprav je bil prva dva tedna, pa še kak dan več, ko nismo bili v polnem številu in nas ni bilo dovolj v rotaciji pri simulaciji tekem. Ko smo prebili led s prvimi tekmami, je bilo lažje.”

> Ste pred startom pomirjeni s tistim, kar ste prikazali na pripravljalnih tekmah?

“Ko potegnemo črto pod 12 tekmami, smo lahko zelo zadovoljni. Dve tekmi sta bili izjema, ko smo igrali slabo - v Beogradu proti Srbiji in poraz s Francijo, čeprav smo proti njim, kljub porazu, prikazali precej dobro igro. Poraz včasih bolj koristi kot zmaga, saj si tedaj lahko bolj kritičen do svoje igre in lažje popravljaš napake.”

> Bo morda težava miselni preskok s prijateljskih tekem na prave tekme?

“Zdi se mi, kot da sploh nismo igrali prijateljskih tekem. Nanje je treba pozabiti, naslanjati se na izkupiček in zmage ne pride v poštev. V glavi moramo obdržati le pozitivne stvari ter jih prenesti na tekme evropskega prvenstva. Garancije, da bomo uspešni, ni. Nihče je ne more dati. Že prva tekma lahko odloča o marsičemu.”

> Kaj je največja odlika te reprezentance?

“Predvsem dobro vzdušje. Lahko je biti pogumen, ponosen ali vzvišen, ko gre vse kot namazano. Tudi ko nam v igri ni šlo, smo držali skupaj, pojavil se ni niti najmanjši konflikt, ki je po navadi prisoten v kolektivnih športih. Želim si, da bi tako ostalo. Naša odlika je moštveni duh, in to je velika prednost. Po imenih nismo najboljši in tega se zavedamo prav vsi. Mogoče bi nekateri raje v ekipi videli koga drugega namesto koga od nas. Ampak dali bomo vse, česar smo sposobni.”

> Se čuti, da se bliža prva tekma?

“Čuti se, ja. Lahko nas pomirja, da smo dobro delali in da z optimizmom čakamo prvo tekmo.” RM


Najbolj brano