“Favoriti so vsi, razen nas”

Italija je eno večjih pozitivnih presenečenj evropskega prvenstva. Če med turnirjem v Kopru pritiska ni čutila, ga bo vsaj malo v slovenski prestolnici, kjer danes začenja drugi del tekmovanja proti Sloveniji.

Simone Pianigiani Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Simone Pianigiani Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Italijanski selektor Simone Pianigiani je včeraj tega spretno prikrival, žogico favorita pa spretno potiska na slovensko stran. Na vprašanje, če bo 50-odstotkov naloge opravljene, če bodo zaustavili Gorana Dragića, je v šali odvrnil: “Povejte mi, kje lahko najdem tega junaka, pa vas bogato poplačam.” Dolgo časa je treniral ekipo iz svojega rojstnega mesta, Siene, lani pa del sezone turški Fenerbahče.

“Zagotovo bodo Slovenci v vlogi favorita, tudi zato, ker bo na njihovi strani 12.000 gledalcev v dvorani.”

> Kakšno tekmo pričakujete?

“Slovenija je energična ekipa, ki igra v visokem ritmu in tekmecu ne pusti dihati. Vseh pet se brani in napada, na drugi strani pa ne veš, komu se bo odprlo - enkrat se enemu, drugič drugemu. Lahko bi rekel, da sta nevarna Nachbar ali Dragić, potem pa se odpre Lorbku, ki ni bil v prvem planu. Težko je igrati na njihovo obrambo, saj držijo igralce na devetih metrih od koša in onemogočijo pick n'roll igro. Zagotovo bodo Slovenci v vlogi favorita, tudi zato, ker bo na njihovi strani 12.000 gledalcev v dvorani.”

> Slovenska ekipa ima večkrat težave s samozavestjo, ko ji ne gre po načrtu. Računate na kaj takega?

“No, to, da bodo igrali pod pritiskom, je samoumevno. Mi bomo iskali svojo priložnost, da jim znižamo samozavest in jih spravimo v tesnobo, da bi to skušali izkoristiti. Ne pa bi se zanašal na te psihološke igre ali ugibanja.”

> Na turnir v Koper ste prišli kot napol odpisana ekipa, potem pa v Ljubljano prišli s polnim izkupičkom. Kaj se je spremenilo?

“Nekateri so nas na podlagi odpovedi že pred prvenstvom odpisali, pa si niso vzeli niti minute časa, da bi kdaj prišli na trening. Nikogar ne obsojam. Že v hotelu v Kopru je bilo nazorno, kako so nas obravnavali natakarji prej in pozneje, ko smo zmagovali. Odločilna je bila tekma z Rusijo, v kateri so fantje do potankosti izpolnili obrambne naloge, iz katerih je rasel napad. Najprej smo zmogli malo več kot pol tekme, zdaj pa lahko držimo neko konstanto v igri vseh 40 minut.”

> Ste na prvem mestu po doseženih koših ...

“Ja, prav to me veseli, ker nikoli nismo posebej blesteli v napadu. Prepričali smo se, da zmoremo, hkrati smo se osredotočili tudi na malenkostne napake. Še ko smo z vami igrali pripravljalno tekmo smo bili ob zgrešenih metih kaznovani v seriji. Zdaj tega ni več.”

> Napovedujete četrtfinale ali ste raje tiho?

“Glejte, v taki skupini, v kateri smo se znašli smo mi, glede na to, kaj je naša reprezentančna košarka pomenila v zadnjih letih, avtsajder. Svoje bomo odigrali kot najbolje znamo. Španija te v trenutku stre v obrambi, potema pa sledi bum, bum, bum v napadu. Z užitkom igrajo košarko. Slovenija igra doma in ima talent, Hrvaška ima na vsaki poziciji po enega izjemnega talenta. Skušajte podvajati Bogdanovića ali Tomića. Težka bo proti vsakemu. Zato ne bi rad kaj posebej napovedoval.”

ROK MAVER


Najbolj brano