Dve pred Slovenijo?

Slovenska nogometna reprezentanca ni edina, ki v ligi narodov trepeta pred izpadom. Vse neznanke o tem, kdo bo napredoval in kdo nazadoval v posameznih jakostnih divizijah, bodo razrešene po novembrskem ciklu tekem.

Senijad Ibričić (levo) je bil po SP leta 2014 spet vpoklican v reprezentanco Bosne in Hercegovine. Foto: Jure Batagelj
Senijad Ibričić (levo) je bil po SP leta 2014 spet vpoklican v reprezentanco Bosne in Hercegovine. Foto: Jure Batagelj

NOVA GORICA > Slovenija pred jutrišnjim domačim dvobojem z Norveško in ponedeljkovim gostovanjem v Bolgariji še ohranja sicer neznatne upe, da bi lahko v skupini 3 prehitela Ciper in ujela obstanek na C ravni lige narodov (LN). Podobnih izračunov z večjo ali manjšo stopnjo verjetnosti je pred sklepnima krogoma novoustanovljenega tekmovanja sicer še precej. Za zdaj je povsem jasno, da sta Poljska in Islandija že izgubili status prvokategornic, med katere se je prebila Ukrajina.

Na zaključni turnir najboljše četverice iz drugega jakostnega razreda lahko upravičeno upa tudi Bosna in Hercegovina, ki bi z nocojšnjim remijem ali minimalnim porazom ob doseženem golu v Avstriji proslavila prvo mesto v svoji skupini. Reprezentanca, v katero je Robert Prosinečki vpoklical tudi zdajšnjega ideologa igre Domžal in nekdanjega nogometaša Kopra Senijada Ibričića, bi si torej priigrala popravni izpit, za primer, če ji v rednih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo (EP) ne bi uspelo osvojiti enega od prvih dveh mest v skupini.

Jokić ne bo mogel igrati

Kapetan Bojan Jokić ne bo mogel igrati na zadnjih dveh tekmah lige narodov proti Norveški in Bolgariji in se bo danes vrnil v rusko Ufo. Včeraj je opravil pregled z magnetno resonanco zaradi poškodbe petnice, pregled pa je pokazal, da so težave še prevelike, da bi lahko zaigral.

Naj spomnimo: zmagovalci zaključnih turnirjev štirih ravni LN si bodo neposredno priigrali uvrstitev na prvenstvo stare celine 2020. Krstno udeležbo na velikem nogometnem tekmovanju si bo prek svojevrstnega repasaža poskušala izboriti tudi Gruzija, ki si je dva kroga pred koncem že zagotovila napredovanje iz najnižjega razreda evropskega nogometa. Kaj lahko bi se za vozovnico za EP 2020 iz ravni D potegovala tudi Makedonija in Kosovo, ki vodita v svojih skupinah. Slovenija bi tako v naslednjem ciklu bila edina reprezentanca nekdanje Jugoslavije, ki bi igrala v najšibkejši diviziji.

Iz slovenske ravni C bo skoraj gotovo na zaključnem turnirju zastopana reprezentanca iz bivše Jugoslavije. Ali bo to Srbija ali Črna gora, bo bržkone znano po sobotnem medsebojnem obračunu v Beogradu. Na dlani pa je, da le iz elitnega razreda na zaključnem turnirju ne bo zastopana reprezentanca iz bivše skupne države. Svetovna podprvakinja Hrvaška si bo nastop na evropskem prvenstvu bržkone morala priigrati prek rednega dela kvalifikacij. Za osvojitev prvega mesta v skupini bi morala nocoj v Zagrebu ugnati Španijo in nato v nedeljo na Wembleyju še Anglijo. Precej bolj verjetno je, da bo tretja oziroma zadnja, kar pomeni selitev v drugi razred evropskega nogometa za naslednji cikel.

Ker kaže, da bo na svetovnem prvenstvu leta 2022 igralo tako kot doslej 32 reprezentanc in bo Evropa zastopana s 13 mesti, se upravičeno poraja dvom, ali bo LN tudi v naslednjem ciklu vsaki od štirih jakostnih divizij nudila po eno vstopnico za veliko tekmovanje.


Najbolj brano