Dva moža za ekipna uspeha

Že 34. izbor najboljših športnikov Primorske brez meja bo letos v hrpeljski Modri dvorani v četrtek, 28. decembra, ob 20. uri. Dosežki nominirancev pričajo o vitalnosti primorskega športnega gibanja.

Lanski zmagovalci (z leve): Uroš Rapotec (predstavlja  RD 
Koper), Špela Ponomarenko - Janić in Vasilij Žbogar. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Lanski zmagovalci (z leve): Uroš Rapotec (predstavlja RD Koper), Špela Ponomarenko - Janić in Vasilij Žbogar. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Včeraj se je sestala komisija predstavnikov medijev - Slovenskih programov RAI za FJK, Primorskega dnevnika, spletne strani slosport.org, RTV Koper-Capodistria ter Primorskih novic -, ki je določila po šest nominirancev v treh kategorijah. Vsaj en nominiranec v vsaki kategoriji mora biti iz zamejstva. Zmagovalci bodo znani na prireditvi Naš športnik, ki jo letos organizirajo v sodelovanju z Občino Hrpelje-Kozina.

Za naziv najboljšega se pri moških poteguje rokometaš Borut Mačkovšek, avtor odločilnega zadetka na tekmi s Hrvaško, s katerim je Slovenija osvojila bronasto odličje na svetovnem prvenstvu. Zamejski odbojkar Loris Manià igra za LPR Piacenzo, v minuli sezoni se je z ekipo uvrstil v končnico italijanskega prvenstva. Košarkar nemškega evroligaša Bamberga, Aleksej Nikolić, je bil najbolj izpostavljen igralec primorskega reprezentančnega trojčka, ki ga tvorita še Zlatko Čančar in Matic Rebec, pri osvojitvi naslova evropskih košarkarskih prvakov v Carigradu. Za naslov najboljšega se potegujeta tudi balinar Anže Petrič, svetovni prvak v hitrostnem zbijanju in kolesar Jan Tratnik, udeleženec Gira D' Italia, deseti na svetovnem prvenstvu v kronometru. Seznam zaokroža namiznoteniški igralec Bojan Tokić, bronast na ekipnem EP in polfinalist nemškega prvenstva. Med dekleti po abecednem vrstnem redu kandidira alpska smučarka Ana Bucik, med drugim sedma na svetovnem prvenstvu v slalomu. Teniška igralka Andreja Klepač se je uvrstila na zaključni Masters, zmagala je tudi na WTA turnirju v Tokiu v igri dvojic s Španko Mario Jose Martinez Sanchez. Atletinja Mara Lavrencic, doma iz Doberdoba, je na absolutnem italijanskem državnem prvenstvu v Trstu na 4 x 400 m z ekipo CUS osvojila 4. mesto in izboljšala deželni rekord. Jadralki Tina Mrak-Veronika Macarol sta bili bronasti na svetovnem prvenstvu jadralnega razreda 470. Odbojkarica Eva Mori je članica vodilne ekipe francoske lige Beziersa in kapetanka odbojkarske reprezentance U-23, s katero je na SP osvojila srebrno odličje. Kajakašici na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta skupno na 500 in 200 metrski razdalji osvojili drugo mesto na EP v dvojcu, tretje na SP v dvojcu, Ponomarenkova pa ima še brona na SP in EP posamično ter je zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala.

Ženske

> alpska smučarka Ana Bucik,

> teniška igralka Andreja Klepač,

> atletinja Mara Lavrencic,

>jadralki Tina Mrak-Veronika Macarol,

> odbojkarica Eva Mori,

>kajakašici (mirne vode) Š.Ponomaenko Janić - A. Osterman.

V konkurenci ekip so namiznoteniške igralke Arrigonija postale državne prvakinje, odbojkarice Gen- I Volley so bile tretje v državnem prvenstvu, njihove mladinke pa državne prvakinje, nogometaši Gorice so bili v prvenstvu drugi ter so izpadli v drugem predkrogu kvalifikacij za evropsko ligo proti Panoniosu. Rokometaši Kopra 2013 so bili četrti v državnem prvenstvu, pred kratkim pa so se uvrstili v skupinski del evropskega pokala EHF. Rokometašice Mlinotesta so bile četrte v prvenstvu, izpadle pa v osmini finala pokala challenge. Moška odbojkarska ekipa Sloga Tabor Televita je v minuli sezoni z desetim mestom dosegla obstanek v italijanski B ligi.

Ekipe

> NTK Arrigoni,

> ŽOK Gen I Volley,

> ND Gorica,

> RD Koper 2013,

> ŽRK Mlinotest,

> ŠZ Sloga Tabor Televita.

Moški

> rokometaš Borut Mačkovšek,

> odbojkar Loris Manià,

> košarkar Aleksej Nikolić,

> balinar Anže Petrič,

> kolesar Jan Tratnik,

>namiznoteniški igralec Bojan Tokić.


Najbolj brano