Dončić novinec leta v NBA

Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić je na slovesni podelitvi nagrad lige NBA za sezono 2018/19, ki jo je v Santa Monici vodil Shaquille O'Neal, prepričljivo osvojil naziv najboljšega novinca leta. Dvajsetletnik je namreč prejel kar 98 od 100 možnih glasov za prvo mesto. Najboljši košarkar lige pa je postal 24-letni Grk Giannis Antetokounmpo.

Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić je na slovesni podelitvi nagrad lige NBA za sezono 2018/19, ki jo je v Santa Monici 
vodil Shaquille O
Slovenski košarkarski zvezdnik Luka Dončić je na slovesni podelitvi nagrad lige NBA za sezono 2018/19, ki jo je v Santa Monici vodil Shaquille O'Neal, prepričljivo osvojil naziv najboljšega novinca leta. Foto: Anze Malovrh/STA

LOS ANGELES > Sijajni Dončić je skoraj enoglasno prejel nagrado Eddieja Gottlieba za najboljšega rookieja sezone, saj je mladi zvezdnik Dallasa dobil kar 98 glasov. Preostala dva sta pripadla Američanu Traeju Youngu (Atlanta Hawks). Dončić je bil obenem tudi dobitnik vseh mesečnih nagrad za najboljšega novinca v zahodni konferenci, tako da je bil prvi favorit tudi za letno nagrado.

Šele drugi Evropejec z nagrado za novinca leta po Pauu Gasolu

Dončić je sezono končal s povprečjem 21,2 točke, 7,8 skoka in šest podaj. Tudi Dončić je tako kot Antetokounmpo v svoji kategoriji postal šele drugi Evropejec z nagrado za novinca leta po Špancu Pauu Gasolu leta 2002. Oba pa sta obenem tudi edina zmagovalca izbora lige NBA doslej, ki nista igrala srednješolske ali univerzitetne košarke v ZDA.

Luka Dončić se je pridružil zmagovalcu novinca leta 1961 Oscarju Robertsonu, ki sta edina v zgodovini lige, ki sta dosegla povprečje 20 točk, sedmih skokov in šestih podaj na tekmo. Ljubljančan, ki zdaj živi v Dallasu, je ob tem dosegel osem trojnih dvojčkov in v tej prvini med novinci zaostal le za Robertsonom (26) in Benom Simmonsom (12), obenem pa je popravil rekord legendarnega Magica Johnsona za največ trojnih dvojčkov (7) pred dopolnjenim 21. letom starosti. Sezono je končal kot eden od le štirih igralcev lige NBA in edini novinec s povprečjem vsaj 20 točk na tekmo, sedem skokov in šest podaj. To je doslej uspelo le še LeBronu Jamesu, Russellu Westbrooku in Nikoli Jokiću.

Preostalimi neameriški zmagovalci izbora, ki so bili Patrick Ewing (Jamajka), Kyrie Irving, Ben Simmons (oba Avstralija) in Andrew Wiggins (Kanada), so vsi igrali košarko v srednji šoli ali na univerzi v ZDA.

Antetokounmpo, zvezdnik Milwaukee Bucks, je prejel najprestižnejšo nagrado lige za najkoristnejšega igralca (MVP) prvenstva. V svoji šesti sezoni v NBA je v povprečju dosegal po 27,7 točke, 12,5 skoka in 5,9 podaje, s čimer je popeljal Bucks do najboljšega razmerja zmag in porazov v ligi, 60-22. Čeprav so bili po rednem delu sezone prvi nosilci končnice, so v playoffu izgubili v finalu vzhodne konference proti poznejšim prvakom NBA, Toronto Raptors.

"Najprej bi rad čestital Traeju (Youngu, Atlanta Hawks, op. STA) in DeAandreju (Ayton, Phoenix Suns, op. STA) za izjemno sezono. In ne le njima, celotna generacija novincev je bila izjemna in verjamem, da lahko skupaj ustvarimo nekaj velikega. Rad bi se zahvalil moji družini, dekletu, agentu, moji ekipi in vsem soigralcem. Najlepša hvala," je v kratkem govoru ob sprejemu nagrade povedal Dončić, ki so ga na podelitvi spremljale dekle Anamarija Goltes, mama Mirjam Poterbin in babica Milena Poterbin.

Antetokounmpo je v glasovanju za nagrado prejel več glasov kot lanski zmagovalec, James Harden (Houston Rockets) ter Paul George (Oklahoma City Thunder), ki sta bila preostala finalista za prestižen naslov.

Grški reprezentant je postal šele drugi košarkar Milwaukeeja z nagrado MVP, pred njim je to uspelo le slovitemu Kareemu Abdul-Jabbarju, ki je bil najboljši košarkar lige trikrat (1971, 1972, 1974).

Pred Antetokounmpom je le še en evropski košarkar osvojil to nagrado; leta 2007 je bil prvi mož lige NBA Nemec Dirk Nowitzki, v prvi sezoni soigralec Dončića pri Dallas Mavericks.

"Hvala bogu, da mi je dal ta izjemen talent. Rad bi se zahvalil moštvu, soigralcem. Potrebna je več kot ena oseba, da osvojiš kar 60 tekem. Vsakič, ko sem prišel v garderobo, sem videl soigralce, pripravljene na boj. Bili so pripravljeni iti z menoj v vojno," se je uvodoma za najprestižnejšo nagrado lige zahvalil mladi Grk, nato pa ni pozabil niti na trenersko ekipo na čelu z Mikom Budenholzerjem, ki je pred tem osvojil naslov za trenerja leta, ter tudi managementu in lastnikom ekipe, "ker ste verjeli vame, ko sem se vam pridružil kot 18-letnik iz Grčije".

Posebna zahvala je šla tudi njegovemu očetu, Charlesu Antetokounmpu, ki je jmrl leta 2017. "Med vsakim korakom, ki ga naredim na parketu, mislim na očeta," je dejal novi MVP lige.

Najboljši trener leta je drugič v karieri postal strateg Milwaukeeja Mike Budenholzer, prvič je to nagrado osvojil na klopi Atlante pred štirimi leti.

Branilec Los Angeles Clippers Lou Williams je skupno tretjič, sicer pa drugič zaporedoma, postal najboljši šesti igralec lige, nagrado za najboljšega obrambnega igralca je prejel center Utah Jazz Rudy Gobert, košarkar, ki je v minuli sezoni najbolj napredoval, pa je postal branilec Toronto Raptors, Kamerunec Pascal Siakam.

Liga NBA je podelila tudi dve nagradi za življenjsko delo; prejela sta ju legenda Bostona Larry Bird in Los Angeles Lakers, Magic Johnson.


Najbolj brano