Črnogorci bi naše upočasnili

Slovenska košarkarska reprezentanca je od včeraj v črnogorski prestolnici Podgorici, kjer jo zvečer ob 20. uri čaka tretji krog kvalifikacij za svetovno prvenstvo, že v soboto pa bo odpotovala v Minsk, kjer se bo v ponedeljek pomerila z Belorusijo.

Gašper Vidmar (št. 14) je nazadnje imel veliko dela s španskimi centri. Ob njem je  Luka Rupnik.

 Foto: Fiba
Gašper Vidmar (št. 14) je nazadnje imel veliko dela s španskimi centri. Ob njem je Luka Rupnik.  Foto: Fiba

KOPER > Če sta točki proti najslabši ekipi v skupini, ki se poslovi po prvem delu kvalifikacij, Belorusiji, že vnaprej vknjiženi, pa bo veliko zahtevnejša tekma danes zvečer v dvorani Morača, kjer je tudi vzdušje drugačno in gledalci šesti igralec Črne gore. Za obe reprezentanci sicer velja, da sta oslabljeni, a zdi se, da je Slovenija le nekoliko bolj. Prvi ciklus je v Španiji razkril težave pri organizaciji igre in pod košem, igra je bila daleč od hitre in učinkovite, prikazane na evropskem prvenstvu. Tega se zaveda tudi selektor Rado Trifunović, ki je na petih treningih v Ljubljani dal poseben poudarek skoku v obrambi. “Košarkarji Črne gore so telesno zelo močni, to pa nam ob naši največji hibi, skoku v obrambi, ne ustreza. Žal smo brez treh igralcev, ki so na evropskem prvenstvu nosili celotno breme v tem segmentu igre. Luka Dončić je imel povprečje osem skokov v obrambi, Anthony Randolph šest, Goran Dragić pa štiri,” pravi Trifunović.

Kadrovske težave ostajajo enake, pod košem pa so podkrepljene še z ne povem zdravim centrom Gašperjem Vidmarjem, ki je izgubil tudi nekaj kilogramov, in dejstvom, da je krilni center Saša Zagorac med enim in drugim ciklusom celo ostal brez (madžarskega) kluba, a je po zagotovilih selektorja vmes pod nadzorom samostojno vadil. V Podgorico je včeraj odpotovalo 14 igralcev, 12 jih ima pravico nastopa. Na prvih dveh tekmah je bil najboljši strelec Vlatko Čančar z 19,5 točke,

Reprezentanca Slovenije

Organizatorji igre: Matic Rebec (Sixt Primorska), Luka Rupnik (Fuenlabrada, Špa), Žan Mark Šiško (Ilirija); branilci: Jaka Blažič (Morabanc Andorra), Miha Lapornik (UBT Cluj, Rom), Klemen Prepelič (Paris Levallois, Fra), Luka Vončina (Ilirija); krila: Vlatko Čančar (Mega Bemax, Srb), Gregor Hrovat (Olimpija), Edo Murić (Zielona Gora, Pol); krilna centra: Blaž Mahkovic (Helios Suns), Saša Zagorac (brez kluba); centra: Žiga Dimec (Krka), Gašper Vidmar (Banvit, Tur).

Glede na sistem tekmovanja, ki določa, da bodo prve tri ekipe iz te skupine napredovale v drugi del in s seboj prenesle le medsebojne rezultate in točke, je današnja tekma zelo pomembna. Obe ekipi imata po eno zmago in poraz, obe sta izgubili s Španijo.

Okostje črnogorske ekipe sestavljajo igralci iz domače Budućnosti, ki jih je v ekipi kar šest. Selektor Črne gore Zvezdan Mitrović ima na pripravah 15 košarkarjev, od tega pet, ki so bili tudi v črnogorski ekipi za eurobasket. Manjkata ključna člana, robustna centra Nikola Vučević in Bojan Dubljević, prav tako Filip Barović in Marko Todorović, ki sta na EP igrala tudi v bližini obroča, zaradi poškodbe je odpadel še Blagota Sekulić, ki je bil novembra kapetan ekipe, enako Nemanja Đurišić, Milko Bjelica pa je član evroligaške Crvene zvezde. Imajo tudi naturaliziranega igralca, vendar to ne bo Tyres Rice (igral je na lanskem EP) ampak Derek Ryan Needham, ki je v dresu Mornarja četrti strelec lige ABA. “Resda so Slovenci oslabljeni, a imajo še vedno dovolj kakovostnih igralcev. Moramo uveljaviti svoje prednosti. Ena od teh je, da imamo precej igralcev iz istega kluba. Morali jih bomo upočasniti, igrati čvrsto in agresivno v obrambi ter jim ne dovoliti prevelikega števila točk,” pravi črnogorski selektor Mitrović.


Najbolj brano