Brazilija čaka na Neymarja

Deveti dan svetovnega prvenstva bo v središču dogajanja skupina E. Predvidoma se bo najbolj iskrilo v Kaliningradu, kjer se bosta zvečer pomerili Švica in Srbija. Tekmovalni spored odpirata Brazilija in Kostarika, vmes pa bodo 2. krog skupine D zaokrožili nogometaši Islandije in Nigerije.

Neymar je zabijal gole za brazilsko reprezentanco  že na južnoameriškem prvenstvu leta 2011.  Foto: PAULO WHITAKER
Neymar je zabijal gole za brazilsko reprezentanco že na južnoameriškem prvenstvu leta 2011.  Foto: PAULO WHITAKER

RUSIJA > Že decembrski žreb, ki je povezal Brazilijo, Švico, Srbijo in Kostariko, je napovedal zanimivo dogajanje v skupini E. Uvodni krog je dodal še nekaj začimb v že tako pestro sestavo ruskega lonca. Pri Južnoameričanih in posebej Brazilcih, kjer je nogomet vse in še več, brez drame in zasukov ne gre. Največkrat jo uprizorijo kar sami. Na svetovno prvenstvo (SP) so pripotovali s prepričljivo kvalifikacijsko popotnico ter s statusom prvega favorita, kar je za Brazilce skoraj pravilo. Vmes se je na začetku pomladi zgodila v tančico skrivnosti zavita poškodba Neymarja in bitka s časom, da bi bil vendarle nared za mundial.

(Ne)popolni mozaik

Na prvi tekmi s Švico je igral, a ne po okusu brazilskih privržencev. Tudi želeni rezultat je z uvodnim remijem izostal, kar pomeni dodatni pritisk. Neymar potrebuje mir in čas, ki pa ga v brazilskem dresu nima. Kamere ga spremljajo vsepovsod, zdi se, da je osrednja figura resničnostne oddaje. V torek je šepajoč zapustil trening, v sredo se je vrnil. Bodo gležnji oziroma stopala zdržali? Neymar je pred štirimi leti predčasno zapustil domače SP. Onesposobil ga je kolumbijski branilec Juan Zuniga. Neymar ima poleg nesporne uporabne gotovo tudi simbolno vrednost. Philippe Coutinho, Gabriel Jesus, Roberto Firmino, Marcelo, pravzaprav reprezentanca v celoti, je odlična, a brez 26-letnega Neymarja se zdi nepopolna. Morda se bodo brazilska razmerja v nadaljevanju turnirja in nemara že na današnji tekmi s Kostariko pokazala v drugačni luči. Res pa je tudi, da je precej nogometnih zanesenjakov brazilsko zmago na obračunu uvodnega kroga vpisalo vnaprej. Pri tem so pozabili, da Švica od domačega evropskega prvenstva leta 2008 slovi kot ena najbolj stanovitnih reprezentanc iz srednjega nogometnega razreda.

Islandija in Nigerija

V skupini D se bosta po sinočnjem obračunu Argentine in Hrvaške v 2. krogu danes pomerili Islandija in Nigerija. Če želita še upati na napredovanje, je za obe reprezentanci poraz praktično prepovedan. Na slabšem so Nigerijci, ki po uvodni ničli s Hrvaško skoraj nujno potrebujejo zmago, zato gre pričakovati precej napadalnejšo izvedbo Afričanov. Islandci se bodo prilagodili razvoju dogodkov.

Balkanski pridih

Švicarji so se prepričljivo uvrstili na zadnja tri velika tekmovanja, brezmadežno statistiko v zadnjih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo ji je preprečila Portugalska. Jedro reprezentance je preverjeno in igra že dlje časa skupaj, kar se odraža tudi v prepoznavni igri. Kljub raznorodni sestavi so zanesljivi kot švicarska ura. Na zadnjih treh velikih tekmovanjih so se vsakič prebili v izločilne boje, kar je dosežek, ki jim ga lahko zavidajo nacije s precej močnejšo nogometno tradicijo. Mednje sodi tudi Srbija, ki se ji je praviloma zalomilo že v kvalifikacijah. Bržkone so na nogometnem polju Srbi sami še najbolj občutili posledice vnetljivih devetdesetih let. Odtlej vztrajno iščejo koridor, prek katerega bi se prebili do vidnejšega reprezentančnega dosežka. Priložnost vidijo v Rusiji, še posebej po uvodni zmagi s Kostariko. Na dvoboju s Švico pa se bodo morda obudili tudi nekateri duhovi iz preteklosti.

Švicarska nogometna reprezentanca je pravi talilni lonec, v katerem glavne sestavine prispevajo igralci albanskega rodu, zraven pa so tudi nogometaši s poreklom iz Hrvaške ter Bosne in Hercegovine, od koder prihaja selektor, nekdanji igralec Kopra Vladimir Petković.


Najbolj brano