Bitka za preživetje že pred Alpami

Za karavano Gira je šele tretjina dirke, kolesarji pa so še daleč od najtežjih gorskih prelazov. Prvič jih bodo okusili šele 24. maja, ko se začenja peklenskih deset dni. Že pred (ne)srečno 13. etapo pa se je dirka po Italiji zaradi drugačnih razlogov izkazala za selektivno.

Slovenski as Primož Roglič bo v jutrišnji vožnji na čas poskušal 
ponoviti predstavo iz uvodnega kronometra v Bologni. Foto: Bor Slana/STA
Slovenski as Primož Roglič bo v jutrišnji vožnji na čas poskušal ponoviti predstavo iz uvodnega kronometra v Bologni. Foto: Bor Slana/STA

L'AQUILA > Tudi včerajšnji dan je postregel s pretresi, ki niso obšli niti Primoža Rogliča. Slovenski adut za končno zmago je v četrtek padel in (začasno) izgubil rožnato majico vodilnega v skupnem seštevku, a še bolj boleč utegne biti razvoj dogodkov v sedmi etapi, ki jo je po uspešnem pobegu dobil Španec Pello Bilbao (Astana). Roglič je tako kot vsi kandidati za skupno zmago prišel v cilj z dobro minuto zaostanka za včerajšnjim zmagovalcem, ki je potisnil kapetana Jumba Visme na 12. mesto v skupnem seštevku, a to je še najmanj pomembno.

Ključno je bilo dogajanje v prvem delu 185 kilometrov dolge etape, v kateri so se v pospešenem ritmu vrstili (proti)napadi in poskusi pobega. Tempu ni mogel slediti Laurens de Plus, ki se je osamljen znašel v ozadju. Mladi Nizozemec se je že od nedelje boril z vnetim grlom, počutje pa se v naslednjih dneh ni izboljšalo. Včeraj je plačal davek, potem ko je Bahrain Merida Vincenza Nibalija pritisnila na pedala, pa je izobesil belo zastavo in odstopil. De Plus je bil predviden kot eden glavnih Rogličevih pomočnikov v gorskih etapah. Svojo moč je pokazal že na dirki po Združenih arabskih emiratih, kjer je Roglič začel svoj zmagoviti pohod v letošnji sezoni. Položaj bi utegnil biti kar kočljiv, saj je slovenski as tik pred Girom ostal tudi brez pomoči izkušenega Roberta Gesinka. Od nizozemske triperesne deteljice, ki naj bi Rogliču nudila oporo v gorskih etapah, je za zdaj “preživel” le Antwan Tolhoek.

Roglič mora pred alpskimi etapami v kronometru pridobiti nekaj časovne zaloge.

Nibali je sicer v sredo izgubil izključenega Kristijana Korena, ki pa je pomagal predvsem v ravninskih predelih ali tehničnih odsekih etap. V hribih pa se bo zanesel predvsem na svoje rojake, v prvi vrsti prekaljenega hribolazca Domenica Pozzoviva. Britanec Simon Yates (Mitchelton) bo stavil na Španca Mikela Nieveja in predvsem Kolumbijca Estebana Chavesa, njegov rojak Miguel Angel Lopez (Astana) pa na Iona Izagirreja in včerajšnjega slavljenca Bilbaa.

Rogliča čakajo torej naporne alpske poskočnice, zato bi bilo zaželeno, da v jutrišnjem kronometru poskrbi še za nekaj dobropisa pred nadaljevanjem. Druga vožnja na čas, ki se bo po 35 kilometrih končala v San Marinu, bo občutno daljša, tako kot uvodna v Bologni pa je razdeljena na dva dela. Po skoraj ravninskih 22 kilometrih bo zadnja tretjina trase šla navkreber. Današnja razgibana etapa bržkone ponuja še eno priložnost ubežnikom. Jana Polanca in moštvene kolege iz ekipe UAE Emirates, ki je včeraj zaradi poškodbe izgubila kolumbijskega sprinterja Fernanda Gavirio, pa čaka branjenje rožnate majice Italijana Valeria Contija.


Najbolj brano