Bilbao do etapne zmage, Roglič zadržal položaj za napad

Španski kolesar Pello Bilbao (Astana) je zmagovalec sedme etape 102. dirke po Italiji, dolge 185 km med Vastoom in L'Aquilo. Slovenski zvezdnik Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki je v šesti etapi izgubil rožnato majico skupno vodilnega, je danes v cilj prišel kot 20. z 1:07 zaostanka za zmagovalcem. v skupni razvrstitvi je Roglič 12.

Primož Roglič Foto: Bor Slana/STA
Primož Roglič Foto: Bor Slana/STA

L'AQUILLA > Boj za sedmo etapo je dobil 29-letni Pello Bilbao, ki je pobeg 13 kolesarjev kronal s slavjem, drugo mesto je osvojil Francoz Tony Gallopin (AG2R La Mondiale), tretji pa je bil domačin Davide Formolo (Bora).

“Danes je za menoj zelo pomemben dan. Zelo dolgo časa sem potreboval, da sem na eni od večjih dirk prišel do etapne zmage. To, da sem imel ob sebi pri pobegu nekaj kolesarjev, je bila velika prednost. Andrej Zajc mi je veliko pomagal. Pred etapo smo načrtovali, da bo pobegnil Dario Cataldo, a po tako težki in zakomplicirani etapi, smo se za pobeg odločili po navdihu,” je po zmagi dejal Bilbao.

Bilbao je po današnji etapni zmagi zdaj napredoval tik pred prvega favorita dirke Rogliča, ki je dvanajsti. V današnji etapi je slovenski zvezdnik po Nizozemcu Robertu Gesinku, ki je odpadel že pred Girom, izgubil še enega pomočnika. Belgijec Laurens De Plus zaradi bolezni sedme etape ni končal.

Rožnato majico vodilnega je zadržal Italijan Valerio Conti, čeprav je bila na kratko ogrožena, ko je bil španski veteran Jose Rojas v skupini ubežnikov in je zdaj skupno drugi. “Danes je bilo zelo težko ubraniti roza majico, saj se je zdelo, da celotna glavnina skuša pobegniti. V ospredju sta bila močna kolesarja Bilbao in Rojas. K sreči imamo močno ekipo in vesel sem, da smo zadržali majico vodilnega,” je dejal Conti.

V soboto se bo italijanska pentlja nadaljevala z najdaljšo etapo letošnjega Gira, 239 km dolgo traso med Tortoredo Lidom in Pesarom ob Jadranskem morju, preden bo San Marino v nedeljo gostil vožnjo na čas. Tam bo svojo priložnost spet iskal Roglič.


Najbolj brano