V kulenu iz Košakov ni svinjskega mesa

V mariborski Tovarni mesnih izdelkov Košaki so prejeli izsledke analize laboratorija na Švedskem. Ta je prav tako potrdila, da v vzorcu govejega kulena, narejenega po sistemu halal, ni bilo svinjskega mesa, so danes sporočili iz podjetja.

Fotografija je simbolična
Fotografija je simbolična 

MARIBOR> Prejšnji teden so bili objavljeni rezultati analize Nacionalnega veterinarskega inštituta ljubljanske veterinarske fakultete. Ti so potrdili, da v vzorcu govejega kulena ni bilo svinjskega mesa in da so tudi vzorci ostalih analiziranih mesnin skladni z deklaracijami.

Islam prepoveduje uživanje svinjine. Zakol po metodi halal pomeni, da se živali prereže grlo in pusti odteči kri. Na Švedskem je ta metoda prepovedana, ker živali pred zakolom niso omamljene.

Do enakih izsledkov so prišli tudi v drugem akreditiranem laboratoriju ALcontrol AB na Švedskem. Rezultati analize kažejo, da vzorec ni vseboval svinjskega DNA.

“Podjetje Košaki TMI in naši kupci oziroma poslovni partnerji smo na osnovi netočnih navedb v javnosti utrpeli veliko poslovno škodo, omenjene navedbe pa so po krivem omajale tudi zaupanje v našo kvaliteto, ki je nesporna,” je v današnjem sporočilu za javnost zapisal predsednik uprave Jure Bojnec.

V naslednjih dneh naj bi sprejeli odločitev, kakšne pravne ukrepe bodo izvedli. Več naj bi bilo znanega na četrtkovi novinarski konferenci.

Do polemike okoli govejega kulena je prišlo potem, ko je švedska agencija za prehrano pred dvema tednoma sporočila, da so v salami slovenskega proizvajalca, ki je označena z znakom halal, našli svinjino. Šlo naj bi prav za kulen mariborskega proizvajalca, ki naj bi vseboval približno deset odstotkov svinjskega mesa.

STA


Najbolj brano