S pico zaužijemo precej soli

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je opravila test osmih zamrznjenih pic margerit in ugotovila, da pri zaužitju cele pice lahko v telo vnesemo od tri do štiri grame soli, s čimer se približamo meji še varnega dnevnega vnosa soli.

Pri zaužitju cele pice lahko v telo vnesemo od tri do štiri grame soli, s čimer se približamo meji še varnega dnevnega vnosa soli
Pri zaužitju cele pice lahko v telo vnesemo od tri do štiri grame soli, s čimer se približamo meji še varnega dnevnega vnosa soli 

LJUBLJANA > Najbolje so v zvezi ocenili najdražji vzorec pice, ki je za senzorične lastnosti edini dobil oceno zelo dobro.

Zvezo potrošnikov je pri testu pic zanimalo, ali so senzorične lastnosti, torej videz, vonj, tekstura, topnost, okus in aroma, zamrznjenih pic podobne sveže pripravljenim picam, pozorni pa so bili tudi na količino maščobe in soli.

Večina vzorcev na testu je vsebovala sir edamec in mocarelo, pri nekaterih vzorcih pa vrsta sira sploh ni bila navedena. Nekateri vzorci so poleg ali namesto sira vsebovali mlečni pripravek, in sicer sirni ali skutni, so v ZPS zapisali v sporočilu za javnost. Potrošnike so pri tem pozvali, naj pred izbiro preverijo seznam sestavin.

Zavajanje glede porekla

Na ZPS so preverili označbe na embalaži pic in ugotovili, da k preglednosti in čitljivosti s koristnimi informacijami za potrošnike prispeva tudi dovolj velika embalaža. “Tudi vzorcev, na katerih so bili alergeni še posebej označeni, je bilo kar nekaj. Pogrešali smo sicer več razširjenih hranilnih tabel, torej takih, na katerih je med drugimi sestavinaminavedena tudi količina soli,” pravijo na zvezi.

Na dveh izdelkih jih je zmotila natisnjena italijanska zastava oziroma njene barve, saj bi potrošnik po njihovem mnenju lahko sklepal, da pici prihajata iz Italije, čeprav državi porekla tega ne potrjujeta.

Predragi izdelki brez glutena

Količino maščobe in soli so na ZPS ocenili s semaforjem. Pice so po njihovih informacijah vsebovale zmerno količino maščobe, in sicer od 4,7 do 9,3 grama v 100 gramih izdelka. Vzorci so vsebovali od 0,9 do 1,3 grama soli v 100 gramih pice, po prehranskem semaforju torej zmerno količino soli. “A vedeti moramo, da je ena pica v povprečju tehtala nekaj več kot 300 gramov in če zaužijemo celo, s preprostim preračunom lahko ugotovimo, da na ta način vnesemo v telo tri do štiri grame soli, s čimer se približamo meji še varnega dnevnega vnosa soli,” so opozorili na ZPS. Dodali so, da je meja za odrasle pet gramov, za otroke pa trije grami.

Za kilogram pice so preizkuševalci odšteli od 2,57 do 4,69 evra oziroma od 0,77 do 1,56 evra za posamezno pico. Testirali so tudi pico brez glutena, vendar njene cene v navedenih številkah niso upoštevali, saj je butična, in sicer 20,5 evra za kilogram oziroma 5,74 evra na pico. “ZPS je na visoke cene izdelkov brez glutena, ki so lahko tudi do desetkrat dražji od primerljivih živil z glutenom, v preteklem letu že opozorila,” so še zapisali na ZPS.

STA


Najbolj brano