Rast kakovosti in prepoznavnosti

Gastronomsko leto v Sloveniji je bilo na številnih ravneh usmerjeno k spodbujanju domače pridelave in ozaveščanju o pomenu uporabe blizu doma pridelane hrane. Vse več je tudi akcij, ki spodbujajo kakovost pri ponudnikih, po drugi strani pa ozaveščajo in informirajo uporabnike.

Energija okusov je bil dveletni projekt novogoriške turistične zveze, ki se je iztekel s posvetom o kostanju v Vitovljah. Energija okusov je nova blagovna znamka, ki povezuje štiri sicer uveljavljene prireditve na Goriškem. V novem letu se bodo  intenzivneje posvetili solkanskemu radiču.   Foto: Leo Caharija
Energija okusov je bil dveletni projekt novogoriške turistične zveze, ki se je iztekel s posvetom o kostanju v Vitovljah. Energija okusov je nova blagovna znamka, ki povezuje štiri sicer uveljavljene prireditve na Goriškem. V novem letu se bodo intenzivneje posvetili solkanskemu radiču.  Foto: Leo Caharija

PRIMORSKA> Na številne predstavitve primorskih turističnih krajev v tujini so letos še bolj kot v preteklosti vabili vinarje in gostince. utrjuje se namreč prepričanje, da so gastronomska doživetja na Primorskem dodana vrednost siceršnji turistični ponudbi. V Celovcu, na Dunaju, v Milanu, Rimu, Trstu, Budimpešti in celo daljnem New Yorku so spoznavali kulinarično zakladnico tukajšnjih dežel izpod mojstrskih rok, ki so tradicionalnemu dajale novo svežino.

Resolucija o hrani

Kakovostno in organizacijsko so zorele tudi domače prireditve, med katerimi jih je vse več na ravni, ki je primerljiva s sorodnimi prikazi denimo v sosednji Italiji, kjer sta tradicija in ozaveščenost zelo visoki. Svoje je pridalo še ministrstvo za kmetijstvo z agilnim ministrom Dejanom Židanom, ki je v letošnjem letu skozi parlament spravil prehransko strategijo z naslovom Zagotovimo.si hrano za jutri, v osredju katere je dvig pridelave kakovostne in varne domače hrane.

Številna priznanja

Narava je bila letos naklonjena vinogradnikom, ki obetajo izjemna rdeča vina, oljkarji poročajo o povprečni letini. Ugled obojih v svetu se je letos še okrepil, saj so kar deževala poročila z mednarodnih ocenjevanj, na katerih so Primorci osvajali najvišja priznanja za svoj pridelek.

SAŠO DRAVINEC


Najbolj brano