Pri Poreču odkrili antično ribogojnico

Orade, brancini in skuše so zelo radi jedli tudi v antiki. Rimljani so jih oboževali in njihovem v gojenju so bili pravi mojstri. To dokazuje najdba antične ribogojnice v bližini Poreča, piše na spletni strani časnika Il Piccolo.

POREČ > V zalivu Bussola so zgoraj naštete ribe jedli bogati lastniki rimske vile Mozaik, nekaj pa so jih poslali tudi v današnjo Italijo s posebnimi barkami, opremljenimi z bazeni, da bi ribe ohranili čim bolj sveže. Iz rib so pripravljali tudi slastno omako, ki so jo antični Rimljani shranjevali v amforah in jo nato drago prodajali.

Vse to dokazujejo podvodne arheološke raziskave v zadnjih 20 letih vzdolž hrvaške obale.

Velik napredek so raziskovalci dosegli v zadnjem mesecu, ko so v bližini vile Mozaik v Poreču naleteli na antično ribogojnico. Ta je sestavljena iz petih bazenov, v enem je celo miza iz hrastovega lesa. Ribarnica, ki je imela svoje prostore v vili Mozaik, je bila z ribogojnico povezana preko hodnikov in “dvigal”, s katerimi so na površje spravili ribe, ki so dosegle pravšnjo velikost.

NR


Najbolj brano