Letos kraške mineštre

V ponedeljek so se začeli 12. Okusi Krasa, ki bodo trajali vse do sredine novembra. V gastronomski ponudbi sodeluje 19 predstavnikov gostiln, pekarn in trgovin jestvin na območju Krasa v Italiji.

Uvodni meni so poskusili tudi (z leve) predsednik rajonskega sveta za vzhodni Kras Marco Milkovic s sinom, Katja Fabrizi in Niko Tenze Foto: Bogdan Macarol
Uvodni meni so poskusili tudi (z leve) predsednik rajonskega sveta za vzhodni Kras Marco Milkovic s sinom, Katja Fabrizi in Niko Tenze Foto: Bogdan Macarol

OPČINE >Od 19. oktobra do 17. novembra bo pod okriljem Slovenskega deželnega gospodarskega združenja (SDGZ) deset gostilničarjev s Tržaškega in Goriškega krasa v Italiji uvrstilo v svojo ponudbo tudi tradicionalne kraške jedi. “Letošnji skupni imenovalec akcije so naše dobre mineštre. Še donedavno je to bila osnovna kraška hrana, ki, čeprav enostavna, odraža vse značilne okuse obmejne kuhinje, v kateri se oplajajo in soočajo krajevna, srednje-evropska, furlanska, slovenska in briška tradicija,” je Niko Tenze, predsednik SDGZ, predstavil letošnjo rdečo nit promocijskega projekta. V njem sodeluje še pet pekarn in slaščičarn s sladicami in kruhom iz domače moke, mlete na mlinski kamen, ter štiri trgovine in bari. Ti, podobno kot ostali sodelujoči, širijo svojo ponudbo z izborom lokalnih vin, sirov, medu, oljčnega olja in drugih kraških dobrot.

Kljub podpori Trgovinske zbornice Trst, Pokrajine Trst ter javne agencije Spirit Slovenija, se tudi tej akciji pozna recesija. Ob tem, ko sodelovanje nekaj stane, so se vrste sodelujočih z lanskih 41 letos razredčile na 19. “Sami smo Okusom Krasa pridruženi že vseh 12 let, saj opažamo, da nas marsikdo, tudi iz tujine, obišče ravno zaradi te akcije, ki ima pozitivni učinek tako še vse leto,” je povedala Katja Fabrizi, tajnica gostinske sekcije SDGZ s približno 70 člani, ki skupaj z mamo Nado Debenjak upravljata tudi gostilno Veto na Opčinah. Pripadla jima je tudi čast letošnjega uvodnega dogodka, na katerem sta predstavili meni, sestavljen iz vratovine z grana sirom, sirkove kaše, svinjskega fileja v gorčični omaki, vrzot v kozici ter štrudla s skuto.

Da je bila prireditev v gostilni Veto še bolj slovesna, je z odprtjem razstave o Krasu prispeval tržaški fotograf Roberto Valenti, za veselo vzdušje pa so poskrbeli Bržanijski fantje. BOGDAN MACAROL


Najbolj brano