• Danes se kljub številnim željam po podaljšanju izteka javna razprava o predlogu zakona o visokem šolstvu. Na ministrstvu so napovedali, da bodo predloge sprejemali tudi po končani javni razpravi.
    Danes se kljub številnim željam po podaljšanju izteka javna razprava o predlogu zakona o visokem šolstvu. Na ministrstvu so napovedali, da bodo predloge sprejemali tudi po končani javni razpravi.
    Foto: Tamino Petelinsek

Izteka se javna razprava o predlogu zakona o visokem šolstvu

petek, 29. november 2013, 09:48

Danes se kljub številnim željam po podaljšanju izteka javna razprava o predlogu zakona o visokem šolstvu. Na ministrstvu so napovedali, da bodo predloge sprejemali tudi po končani javni razpravi. Cilj je namreč pripraviti kakovosten zakon, ki bo v največji možni meri upošteval predloge različnih deležnikov v visokošolskem prostoru.

LJUBLJANA > Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je 30. oktobra na spletni strani objavilo predlog novega zakona o visokem šolstvu, ki ureja drugačen koncept financiranja visokošolskih zavodov oziroma ga prenaša na zakonsko raven.

Zakon uvaja večjo institucionalno avtonomijo, med drugim skrajšuje veljavnost akreditacije s sedem na pet let, spreminja pogoje za ustanavljanje novih univerz, fakultet in visokošolskih zavodov, pa tudi oblike študija, ob rednem še delni.

Javna razprava je pokazala, da so študenti, profesorji, univerze, predvsem zasebni visokošolski zavodi kritični do predloga zakona. Za slednje je zakon v celoti nesprejemljiv, saj mu očitajo neskladje z ustavo in pravnim redom EU. Predlagajo, da predlog opustijo in da sprejmejo le najbolj nujne, minimalne popravke zakona, da se zadosti odločbi ustavnega sodišča. Nato pa naj opravijo poglobljeno razpravo o celotni prenovi visokošolskega prostora ter na tej podlagi pripravijo popolnoma nov zakon.

Tudi rektorji slovenskih univerz opozarjajo na možne izboljšave zakona, zlasti na področju avtonomije univerze, kadrovskem področju in financiranju univerz.

Udeleženci pa so tridnevni posvet Svobodne univerze, na katerem so pretresli predlog visokošolskega zakona, sklenili s pozivom ministrstvu, naj pripravi nov predlog tega zakona. Podpirajo predlog senata ljubljanske univerze za podaljšanje javne razprave, kar so zapisali tudi v peticijo, ki jo bodo danes predali ministrstvu.

Ministrstvo je med javno razpravo na spletni strani objavilo novo, popravljeno različico predloga zakona o visokem šolstvu.

STA


Povej naprej: