• Jernej Barbič (1)
  Jernej Barbič (1)
 • Lucija Mlinarič (2)
  Lucija Mlinarič (2)
  Foto: Leo Caharija
 • Mladen Gasparini (3)
  Mladen Gasparini (3)
  Foto: Jasna Arko

Inovator, kotalkarica in zdravnik

sobota, 1. oktober 2011, 14:13

Vstopili smo v zadno četrtino leta in v “predalu” imamo že osem mesečnih zmagovalcev v akciji Osebnost Primorske 2011, ki jo pripravljajo Primorske novice, Radio Koper in Televizija Koper. Pred vami so trije predlogi za septembrsko osebnost.

Kateri bo vas in komisijo vseh treh medijskih hiš najbolj prepričal, bomo razkrili prihodnjo soboto.

Primorski znanstvenik, matematik in računalnikar Jernej Barbič je kot prvi Slovenec prejel prestižno priznanje v svetovnem merilu - ameriška revija MIT Technology Review ga je uvrstila med 35 najuspešnejših inovatorjev, mlajših od 35 let. Priznanje, ki je v ZDA zelo cenjeno - med drugim ga je prejel ustanovitelj Facebooka - so mu podelili za dosežke v računalniški grafiki, ki imajo uporabno vrednost v filmski industriji. 34-letni Barbič je doma z Mosta na Soči, v desetih letih bivanja v ZDA pa je prehodil pot od diplomanta matematike na ljubljanski fakulteti do doktorata na znameniti ameriški univerzi Massachusetts Institute of Technology v Bostonu in bil med 400 kandidati izbran za rednega profesorja na Južnokarolinski univerzi v Los Angelesu.

Kako glasujete? Glasovnice bomo v uredništvu Primorskih novic zbirali do četrtka, 6. oktobra, opoldne. Do srede opolnoči bomo zbirali tudi glasove na naši avtomatski telefonski številki 090/936-096. Glasujete tako, da pokličete številko in po navodilih operaterja vtipkate zaporedno številko kandidata, ki ste mu namenili svoj glas. Zaporedna številka je zapisana ob vsakem nominirancu. Klic iz stacionarnega omrežja stane 0,39 evra (z DDV). Do srede opolnoči lahko glasujete tudi na spletni strani www.primorske.si. Glasujete lahko tudi v živo na Radiu Koper ob 11. uri, s SMS sporočili na številko 031/636-999 in na elektronski naslov osebnostprimorske@rtvslo.si.

24-letna Lucija Mlinarič iz Šempetra pri Gorici - sicer članica Kotalkarskega kluba Renče - je minuli konec tedna po štirih letih še drugič postala evropska članska prvakinja v umetnostnem kotalkanju. Po tem, ko je bila leta 2007 zlata v kombinaciji in prostem programu, ji je letos v italijanskem mestu Reggio Calabria uspelo ta dosežek ponoviti in mu dodati še srebro v njeni doslej znatno šibkješi disciplini - obvezni liki. Lucija vrhunski šport uspešno združuje s študijem arhitekture, sicer pa je njen septembrski dosežek lepa popotnica za svetovno prvenstvo. Tudi na tovrstnih tekmovanjih je Primorka že znala poseči med najboljše. Bron si je prislužila pred dvema letoma. Sloves si je pridobila tudi s tem, da se je vselej znala vrniti po krizah in poškodbah.

Žilni kirurg, asist. Mladen Gasparini, predstojnik kirurškega oddelka v izolski bolnišnici (SBI), je idejni oče in motor organizacijskega odbora vseslovenskega kongresa Zdravniki za javnost, ki je bil v začetku septembra prvi tovrstni dogodek v državi. Zdravniki so bele halje zamenjali za druženje z ljudmi na prostem. Prvič so tisti, ki odkrivajo in zdravijo srčno-žilne bolezni, ljudem tako spontano posredovali svoje znanje in izkušnje. Zanimanje množice je potrdilo, da je takšno ozaveščanje koristno in izražali upanje, da bo dogodek v koprski Taverni postal tradicionalen. Nad izvedbo so bili navdušeni tudi odgovorni za zdravje in zdravstvo na državni ravni. Stanovski kolegi so Gaspariniju priznavali, da premore ob dobrih namenih tudi zavzetost in domiselnost, kar je vredno posnemanja. NR


Povej naprej: