Rezina, ki bi lahko bila tudi kravata

Emil Tavčar iz Krepelj je spomin na očeta, prav tako Emila, pionirja organiziranega pršutarstva na Krasu obeležil z rekordno rezino suhe mesnine, ki je merila kar 130 centimetrov dolžine.

Rekordna rezina suhe mesnine Emila Tavčarja je merila kar 130 centimetrov. Asistira mu sin Ken.  Foto: Bogdan Macarol
Rekordna rezina suhe mesnine Emila Tavčarja je merila kar 130 centimetrov. Asistira mu sin Ken.  Foto: Bogdan Macarol

KREPLJE > “Feta meri natančno 130 centimetrov,” je uradno razglasila komisija ob rezanju do sedaj verjetno najdaljše suhe mesnine v Sloveniji. Rekordna suha mesnina je imela 45 kilogramov, sveža 80, prašič pa je pred zakolom tehtal 180 kilogramov. “Pred mano je dejansko polovica prašiča: stegno, torej pršut in nato še prata, pleče in vrat. Sušil sem jo v domači kašči 15 mesecev na tradicionalni način, dodal sem le sol, poper in česen ter pustil, da je kraška burja opravila svoje. Žival smo klali pozimi in pri tem upoštevali luno,” je Emil Tavčar opisal nastanek sušene mesnine za rekordno rezino.

Na rezanje suhe mesnine je povabil prijatelje in poslovne stranke in s tem obeležil spomin na očeta, ki je bil tudi Emil. “Oče je bil pionir masovnejšega pršutarstva na Krasu. Začel je leta 1957, med leti 1959 in 1964 je bil tudi vodja proizvodnje v pršutarni Lokev. Nato je začel delati za Kmetijsko zadrugo Kras, ki je bila zametek današnje Krasove pršutarne. Že prvo leto je za nje pripravil 500 pršutov, za njihovo sušenje so uporabili vse možne kašče v vasi. Pršute je rezal le ročno, na vinskem sejmu v Ljubljani jih je leta 1967 v enem dnevu zrezal celo sedem,” je Tavčar obudil spomin na očetovo delo. Rekordna mesnina bo še nekaj časa “kopnela” s posebnega stojala pri Tavčarjevih v Krepljah, seveda v družbi izvrstnih vin iz njihove kleti.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano