Od šelina do vrzot

Jutri se na Krasu začenja tradicionalni Mesec kraške kuhinje, ki bo trajal do 10. novembra. Letos v tej promocijski akciji kraške gastronomije sodeluje devet gostincev, ki ponujajo jesensko obarvane jedilnike iz lokalno pridelanih sestavin.

Kraljici terana Anet Jagodič je Martin Krpan (zaigral ga je Igor Malalan) ob švercanju slovenske soli na Dunaj zaupal, da se ima za moč zahvaliti dejstvu, da redno uživa kraški teran in kraški pršut Foto: Bogdan Macarol
Kraljici terana Anet Jagodič je Martin Krpan (zaigral ga je Igor Malalan) ob švercanju slovenske soli na Dunaj zaupal, da se ima za moč zahvaliti dejstvu, da redno uživa kraški teran in kraški pršut Foto: Bogdan Macarol

AVBER > Kljub nehvaležnim časom so tudi letos kraški gostinci, turistične kmetije, osmice in vinarji strnili vrste in za goste, ki cenijo pristno domačo hrano, pripravili vrsto dobrot, ki jih bodo imeli v ponudbi naslednji mesec. “Mesec Kraške kuhinje, ki ga pod okriljem Območne obrtno -podjetniške zbornice Sežana organiziramo od leta 1996, je pomemben, saj ugotavljamo, da na ta račun marsikdo že sedaj pride do nas, neredki nam ob tej dobri izkušnji ostajajo zvesti tudi čez leto,” je daljnosežne posledice akcije ocenila Katja Skok, predsednica sekcije za gostinstvo in turizem pri sežanski obrtni zbornici.

V letošnji akciji sodelujejo gostilne Skok iz Štorij, Šajna iz Šepulj, Kraljestvo pršuta iz Kobjeglave ter turistične kmetije Špacapanova hiša iz Komna, Ostrouška Pelicon iz Coljave, Francinovi iz Avberja, K'ntina Čotar iz Gorjanskega in Škerlj iz Tomaja. Poleg Osmice Kosmina - Pod Kostanji iz Brij pri Komnu so pridruženi vinarji še Vinakras, Orel iz Avberja, Buntovi iz Škrbine in Škerlj iz Tomaja.

Sodelujoči ponudniki hrane, letos jih je devet, so pripravili jesensko obarvane jedilnike iz lokalno pridelanih sestavin. Predstavili so jih včeraj na kmetiji Orel v Avberju. “Z njiv spravljeni pridelki nakazujejo, da je to pravi čas za joto, ječmenovo mineštro, ajdovo polento, jedi z vrzot (ohrovta) in šelina (zelene). Vse te jedi se rade družijo z mesom prašiča, divjačine in jagnjetine ter gobami. Ko se jim pridruži še kozarec gostega terana, je slika kraške jesenske ponudbe popolna,” je letošnji izbor komentiral dr. Stanislav Renčelj, avtor številnih knjig in strokovnjak za kraško gastronomijo.

Zavedanje, da je kulinarika pomemben del turistične ponudbe, na kateri Kras gradi svojo prihodnost, sta s svojo prisotnostjo in nagovori na uvodnem dogodku pokazala tudi župana občin Komen in Sežana.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano