• Prvi mednarodni sejem kulinaričnih knjig KulinArtfest so predstavili (z leve) Damjan Pirec, Magdalena Svetina Terčon, Martina Kafol in Danijel Božič
    Prvi mednarodni sejem kulinaričnih knjig KulinArtfest so predstavili (z leve) Damjan Pirec, Magdalena Svetina Terčon, Martina Kafol in Danijel Božič
    Foto: Bogdan Macarol

Ljubezen gre skozi hrano in knjige

četrtek, 29. maj 2014, 14:33

V soboto in nedeljo bo v Volčjem Gradu dvodnevni KulinArtfest - prvi mednarodni sejem kuharskih knjig in knjig s kulinarično vsebino. Ob pestrih spremljajočih vsebinah bo poskrbljeno tudi za to, da bo teorija iz knjig našla pot do želodcev obiskovalcev.

VOLČJI GRAD > “Ko nam je Založništvo tržaškega tiska prek svoje glavne urednice in naše sovaščanke Martine Kafol predlagalo, da bi pri nas potekal prvi sejem kuharskih knjig v Sloveniji, smo to pobudo z veseljem podprli, saj predstavlja novost, zanimivost in bo odmevna tudi čez mejo,” je na predstavitvi prvega KulinArtfest povedal Damjan Pirec, predsednik Društva za ohranjanje, oživljanje in razvoj naravne, kulturne in etnološke dediščine Volčji Grad Debela Griža.

Ob sejmu bodo tudi umetniški razpisi na temo hrane. Foto in video natečaj, ki ga bo vodil krožek Fotovideo 80, se bo zaključil 1. septembra, vsak bo lahko poslal največ pet fotografij, video zgodbe lahko trajajo največ tri minute. Literarni natečaj za kratko zgodbo, ki ga razpisuje Založništvo tržaškega tiska, se bo z zgodbami, dolgimi od sedem do deset tisoč znakov, zaključil 20. julija. Domačini Volčjega Grada pa bodo od 17. do 21. junija gostili prvi Mali kraški bienale. Pobudniki tega kamnoseškega dogodka so mladi člani društva Debela Griža, ki bodo na prvi sejemski dan pripravili razstavo izdelkov iz kamna, društveni vodniki pa bodo obiskovalce popeljali po tematski Poti kamna, ki vključuje tudi ogled enega najlepše ohranjenih ostankov prazgodovinskega halštatskega gradišča izpred 3000 let.

V Volčjem Gradu, vasi s 60 hišnimi številkami in stotimi prebivalci, ki je od Komna oddaljen le slaba dva kilometra, bodo svojo kulinarično knjižno bero dale na ogled vse največje založbe iz Slovenije, avstrijske Koroške, hrvaške Istre in Furlanije Julijske krajine.

Na sejmu bodo druženja ob knjigah z okusom, okrogle mize in klepeti z avtorji in založniki, prodajna razstava knjig, demonstracijsko kuhanje ter kuharske delavnice za otroke in odrasle. Sodelovali bodo gostinci in vinarji društva Planta s posebnimi jedilniki za to priložnost. Poleg tega bo v vasi odprt vinotoč - osmica po starem pri Kamnarjevih, kjer bodo ponujali izdelke z domače biodinamične kmetije.

“Predstavili bomo tudi projekt kuharske knjige Tončke Kosovel , Srečkove sestre, ki je na Krasu imela svojo znano kuharsko šolo. Delo, ki je sedaj še v rokopisu, bo zajelo 17 jedilnikov z več kot 250 recepti in bo v tiskani obliki predstavljeno na sejmu prihodnje leto. Odprti pa smo tudi za ostale recepte še živečih tečajnic,” je povedala direktorica Kosovelove knjižnice Magdalena Svetina Terčon.

“Kulinarika je umetnost, ki v sebi povezuje hrano za dušo in za telo, je odraz naše kulture, naše preteklosti in sedanjosti, spodbuja željo po ustvarjanju, po spoznavanju vedno drugačnih svetov, ponuja nenehne priložnosti za srečevanje novih ljudi in za druženje. Tega se zavedajo tudi nosilci slovenskega knjižnega sejma, ki bo letos novembra že 30. v Ljubljani, kjer so nam zaupali izvedbo kulinaričnega oddelka,” pa je dodala Kafoljeva.

Pomena dogodka za turizem se zavedajo tudi v Občini Komen. “Hkrati z domačo hrano lokalnega izvora bodo promovirali tudi bogato etnološko dediščino, ki je zapisana zlasti v kamnu. Z 200 ležišči smo v občini pripravljeni tudi na prihod večdnevnih gostov,” je izpostavil komenski župan Danijel Božič.

Pravilnosti odločitve, da bo sejem ravno na Krasu, je pritrdil tudi kulinarični strokovnjak dr. Stanislav Renčelj. “Kraška kulinarika, ki je eden od stebrov turistične ponudbe Krasa, je bila vedno na prepihu. Čeprav v svoji osnovi skromna, je v ponudbo vključila okusne vplive tako sosedov kot tudi lokalnih danosti, od pridelkov iz zemlje do tistih iz morja,” je povedal Renčelj, ki bo tudi sodeloval na okrogli mizi Od štedilnika do knjige in nazaj.

Festival se bo začel v soboto ob 14. uri. Uro kasneje bodo predstavili projekt kuharske knjige Tončke Kosovel, ob 16. bo okrogla miza na temo Od štedilnika do knjige in nazaj. Gostje bodo Veljko Barbieri (Hrvaška), Janez Bogataj (Slovenija), Vesna Guštin (Italija), Stanislav Renčelj (Slovenija) in Lojze Wieser (Avstrija). Moderator bo Iztok Ilich. Ob 18. uri bo klepet ob kuhanju morskih dobrot z Marjučo Offizia in Klemnom Koširjem, sledil bo koncert klape z Brega. V nedeljo bosta ob 9. uri gosta avtorskega klepeta ob kuhanju Mara Mužina in Mirjam Simčič, avtorici knjige Domače slaščice, sledilo bo srečanje avtorjev in založnikov, popoldne kuharske delavnice in ob 18. uri zaprtje festivala s Kraškim šopkom.

BOGDAN MACAROL


Povej naprej: