Lepa jesen bo popravila letnik

Kljub neugodnemu vremenu med letom se letošnjemu vinskemu letniku na Krasu obeta, da bo, ob za tretjino manjših količinah, kakovostno nadpovprečen. Medtem ko so belo grozdje vinogradniki marsikje že pobrali, se bodo v prihajajočih dnevih lotili še bendime rdečih sort.

“Eno roko” pri bendimi latnika evropskega prijateljstva so poleg županov (v ozadju) prispevali tudi Danilo Bandel (levo), Anet Jagodič in Stanko Renčelj Foto: Bogdan Macarol
“Eno roko” pri bendimi latnika evropskega prijateljstva so poleg županov (v ozadju) prispevali tudi Danilo Bandel (levo), Anet Jagodič in Stanko Renčelj Foto: Bogdan Macarol

KRAS > Na Krasu, kjer je na 610 hektarjih približno 900 registriranih pridelovalcev vina, je trgatev grozdja težko pričakovano in ponavadi svečano dejanje, na katerega vinogradniki povabijo prijatelje, znance in sorodnike.

Letošnja trgatev je že končana tudi na 28 trtah, ki rastejo na latniku evropskega prijateljstva v Pliskovici. Osmo javno trgatev so v družbi kraljice terana Anet Jagodič konec tedna pomagali opraviti tudi kraški župani, poleg gostitelja iz Sežane Davorina Terčona še zgoniški Mirko Sardoč, repentaborski Marko Pisani in komenski Danijel Božič. “Lani smo pridelali približno 70 litrov tega vina, ki služi za protokolarne namene občine. Ob dobri kvaliteti bo letošnja količina podobna lanski,” je povedal skrbnik trt Danilo Bandel. Trgatev je spremljal kulturni program, v katerem so se predstavili otroška folklorna skupine Pastirčki iz Pliskovice ter člani KD Borjač.

Razlog za njihov letošnji optimizem je našla tudi aktualna kraljica terana: “Po nekajletni slabši prodaji, kar je posledica padanja kupne moči, so se stvari znova postavile na svoje mesto, saj so, tako kot pred leti, kleti pred trgatvijo ponovno prazne,” je razveseljujoče stanje glede prodaje kraških vin povzela Anet Jagodič.

Zadovoljna nad iztekom vinske sezone je tudi Majda Brdnik, specialistka za vinogradništvo v okviru Kmetijsko gozdarske zbornice Nova Gorica - Kmetijsko svetovalne službe Sežana. “Začetek leta in poletje tega nista nakazovala, saj je bilo najprej preveč padavin, nato pa še suša z visokimi temperaturami, kar so bile prave razmere za bolezni, kot sta peronospora in oidij. Na srečo so uspeli te, podobno kot zlato trsno rumenico, vinogradniki med letom obdržati pod nadzorom. Čeprav bo grozdja količinsko v povprečju za tretjino manj, pa je le-to zdravo. Sladkorne stopnje pa celo presegajo 80 oekslov, kar obeta dober letnik,” je Brdnikova povzela stanje v vinogradih.

Medtem ko je večina belih sort že pod streho, pa glavnina trgatve rdečih sort, med njimi seveda tudi glavne kraške sorte, refoška za pridelavo terana, še sledi. “Naj spomnimo še enkrat na najbolj splošna dejstva: čistoča v kleti, dozorelo, odbrano in kvalitetno grozdje ter hitra predelava s premišljeno uporabo enoloških sredstev so predpogoji za dobro ali vrhunsko vino,” je Brdnikova spomnila, da je z bendimo narejene šele pol poti do kakovostnega vina. A tudi ta polovica je zelo pomembna.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano