Ko Kras sreča Istro

V okviru projektov Evropske unije sta se začeli na turističnem področju močneje povezovati tudi Kras na slovenski in Istra na hrvaški strani. Osnova za sodelovanje je lokalna kulinarika, ki je na obeh straneh meje eden od nosilcev turistične ponudbe.

V gostilni Skok v Štorjah so se kolegom s Krasa in iz hrvaške Istre predstavili s sezonskimi kraškimi jedmi Foto: Bogdan Macarol
V gostilni Skok v Štorjah so se kolegom s Krasa in iz hrvaške Istre predstavili s sezonskimi kraškimi jedmi Foto: Bogdan Macarol

ŠTORJE > “V ponudbi imamo sezonsko hrano, v glavnem lokalnega izvora, ki je narejena tradicionalno, odprti pa smo tudi za sodobne vplive,” je Katja Skok iz gostilne Skok v Štorjah predstavila jedilnik, pripravljen na predstavitvenem večeru s turističnimi in gostinskimi delavci iz hrvaške Istre in Krasa. V družbi avtohtonih vin in ob glasbi kvarteta godal je nanj poleg ročno rezanega pršuta, domačih sirov, porove mineštre in bučne juhe, različnih polent in sladic uvrstila tudi pečenega jančka ter svinjsko prato, ki je bila en mesec v masti, z zmešanim krompirjem in vrzotami (ohrovtom) kot prilogo ter čipsom iz šelina (zelene).

Kraško kuhinjo je predstavil njen poznavalec dr. Stanislav Renčelj: “Je varčna, povezana z letnimi časi in polna domiselnosti pri uporabi mesa, rib, začimb, zelišč, gozdnih sadežev, vrtnin in pri pripravi napitkov. V njej se prepletajo vplivi iz bližnjega Trsta, ki je bil 600 let pod Habsburžani. Ti so k nam prinesli kontinentalne vplive, ki se mešajo s sredozemskimi in lokalnimi.”

Dogodek je sodil v sklop projekta Istra Gourmet Tour, ki ga s ciljem zapolnitve zimske sezone ter izmenjave izkušenj in povezovanja med turističnimi in gostinskimi delavci že drugo leto vodi Obrtna zbornica Istrske županije. Ob dolgoletnem sodelovanju s Sekcijo gostincev in živilcev Območne obrtne zbornice Sežana so letos v nizu 17 večerij na kulinaričnem popotovanju dve umestili tudi na Kras.

“Ob tem ko skupaj ugotavljamo, da je za turista, ki je prišel od daleč v naše kraje, območje Istre in Krasa enoten teritorij, se moramo tudi sami ustrezno odzivati, moram pohvaliti predstavljene jedi. So okusne in podobne našim, a vseeno drugačne. Z veseljem pričakujem večer, ki ga bodo maja pripravili v Špacapanovi hiši v Komnu,” je bil zadovoljen Marino Deković, ki vodi restavracijo Feral v Rovinju.

Skokova, ki je tudi vodja gostincev pri sežanski obrtni zbornici, je napovedala, da se bodo kraško - brkinski kulinariki intenzivneje posvečali celo leto. “Izdali bomo brošuro z napovedjo dogodkov in vsak mesec izbrali jed, začimbo ali kaj drugega, kar je tesno povezano z našim območjem in njegovo tradicijo. Spomladi bodo še vedno mesec dni na jedilnikih kraljevali šparglji, poleti pršut in sivka, jeseni sezonska zelenjava in šetraj ter druge dobrote. Povezali smo se tudi z glasbenim festivalom Svirel ter ob koncertih na štirih dogodkih pripravili prav posebne jedilnike, ki smo jih po ugodni ceni ponudili obiskovalcem festivala,” je povedala in dodala, da je zanje nastopil čas za odločnejše promocijske korake.BOGDAN MACAROL


Najbolj brano