Iz kraških gostiln bo to jesen dišalo po gobah

Jutri se na Krasu začenja že 15. Mesec kraške kuhinje, ki bo s spremljajočimi prireditvami trajal do 11. novembra. Letos v tej promocijski akciji kraške kulinarike sodeluje 12 gostincev, ki ponujajo jesensko obarvane jedilnike, letos s poudarkom na gobah.

Odlika Meseca kraške kuhinje so predvsem avtentični kraški jedilniki, je prepričana gonilna sila akcije Aleksandra Ostrouška Pelicon (prva z desne)  Foto: Bogdan Macarol
Odlika Meseca kraške kuhinje so predvsem avtentični kraški jedilniki, je prepričana gonilna sila akcije Aleksandra Ostrouška Pelicon (prva z desne)  Foto: Bogdan Macarol

DIVAČA>Od skromne ideje iz leta 1996, ko smo prvič s petimi ponudniki organizirali to akcijo, se je zadeva prijela. Zlasti po zaslugi avtentičnih kraških jedilnikov gostje po njej sprašujejo že poleti, o posameznih kulinaričnih mojstrovinah se med njimi govori še dolgo v zimo,” je na predstavitvi letošnje jubilejne celomesečne prireditve v torek v hotelu Malovec v Divači povedala pobudnica in glavna gonilna sila akcije, Aleksandra Ostrouška Pelicon, predsednica Društva za razvoj kmetijstva in turizma Planta.

Podobno kot prejšnja leta pri izvedbi sodelujejo z Območno obrtno-podjetniško zbornico Sežana, občinama Komen in Sežana ter Mladinskim hotelom Pliskovica.

V Mesecu krške kuhinje letos sodelujejo: Turistična kmetija Ostrouška Pelicon iz Coljave, Hiša posebne sorte iz Kodretov, Gostilna Skok iz Štorij, Gostilna Šajna iz Šepulj, Gostilna - pizzerija Sila iz Lokve, Okrepčevalnica Štoka iz Križa, Gostilna in mesnica Malovec iz Divače, Okrepčevalnica Ruj iz Dola pri Vogljah, Turistična kmetija Špacapanova hiša iz Komna, Gostilna Kraljestvo pršuta iz Kobjeglave, Osmica Milan Kosmina iz Brij pri Komnu in Osmica Božo Škapin z Vrabč.

S ciljem ohranjanja tradicije in vnašanjem novosti v jedi s pridihom Krasa so sodelujoči v tej akciji postali najbolj izpostavljen del kraške gostinske ponudbe. Z njihovim angažmajem - večina jih redno sodeluje - je Mesec kraške kuhinje postal blagovna znamka in le želeti si je, da bi se vanj še bolj vključili tudi ostali ponudniki, od vinarjev, sirarjev, medičarjev, rejcev drobnice in ostalih,” je dr. Stanislav Renčelj, avtor številnih knjig in strokovnjak za kraško gastronomijo, potrdil pravilnost ohranjanja te promocijske ideje. Letošnja akcija sicer poteka v okviru projekta Na Krasu je fino.

Glede na lakoto in debelino denarnice bo mogoče pri ponudnikih naročiti posamezne jedi, katerih cena se začne pri sedmih evrih, ali celovite jedilnike. Sestavljeni hôdi jedi bodo lahko v celoti vegetarijanski, v ekonomični ali nekoliko bogatejši različici, katere cena ne presega 35 evrov, v povprečju pa znaša od 20 do 25 evrov.

Letošnja rdeča nit jedilnikov so gobe. “Člani Gobarskega društva Sežana že nestrpno čakamo na dež in nižje temperature, da se začne gobarska sezona,” je povedala predsednica društva Ljuba Tavčar Bandelj. Če jim bo narava naklonjena, bodo v okviru 24 spremljajočih dogodkov 16. oktobra v Mladinskem hotelu Pliskovica pripravili razstavo svežih gob in pokušino gobjih jedi, 22. oktobra pa še gobarsko kuharsko delavnico.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano