Vaša uporabniška izkušnja bo izboljšana, če boste dovolili piškotke. - Poglejte podrobnosti
sobota, 14. maj 2011

Čiča ni prevárija nídan hudič!

V sklopu predstavitev diplomskih nalog je pred dnevi v knjižnici Kozina domačinka Eva Maglica predstavila svojo diplomsko nalogo Četíri sela jedán Golác - Zgodovina vasi Golac, s katero je končala študij zgodovine v okviru koprske Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem.

Eva in njena babica Ivanka Maglica na predstavitvi dela o Golcu
Foto: BOGDAN MACAROL

KOZINA>“Naselje Golac v slovenski Čičariji, ki ga poleg samega Golca sestavljajo še zaselki Zagrad, Gojaki in Brdo, predstavlja posebno etnično območje. Tu so se namreč v 16. stoletju naselili uskoki, ki so kot osamljen otoček pod tisočmetrskimi hribi ohranili svojo tradicijo, kulturo in sledi jezika,” je Eva Maglica v diplomi, ki jo je zagovarjala lani septembra, dejansko odkrivala tudi sledi svoje družine po očetovi liniji.

“Čeprav so se vrste Golčanov zredčile, od skoraj 600 prebivalcev pred stoletjem jih danes ni niti sto, pa jih še vedno krasi svojevrsten značaj. Ne pravijo torej zaman, da Čiča ni prevárija nídan hudič (Čič je tako prebrisan, da ga niti hudič ne more prevarati),” je Magličeva dopolnila sliko obravnavanih Čičev.

Diploma, za katero so prisotni številni poslušalci bili soglasni, da bi si zaslužila tudi knjižno izdajo, ima več poglavij. Poleg pestre zgodovine je avtorica naredila pregled nekdanjih gospodarskih dejavnosti (ovčereja, gozdarstvo, proizvodnja oglja, apna, tekstilnih izdelkov in brinjevca), prehrane, zdravstva, ritualov ob pomembnih življenjskih prehodih ter elementov javnega življenja te skupnosti, ki še danes živi odmaknjeno in se le počasi oživlja, za kar skrbijo zlasti vikendaši in vse številnejši turisti. Poleg pisnih virov so ji pri nastanku diplome pomagala tudi številna pričevanja informatorjev, katerih spomin je segel zlasti v povojni čas, najstarejših pa celo še v čas med obema vojnama.

Za svojevrstno popestritev predstavitve dela je poskrbela Evina babica, Ivanka Maglica. Kljub osmemu križu, ki si ga bo naložila prihodnje leto, je čilo v čiškem narečje (ki ima najmočnejše zveze s čakavšcino, natančneje je to čakavski ikavsko-ekavski dialekt s kasnejšimi slovenskimi vplivi) najprej prebrala nekaj zgodb, povezanih z njeno vasjo in sovaščani, potem pa v družbi sovaščanke še zakantala (zapela) eno staro pesem.

BOGDAN MACAROL

Objavi na Twitterju Objavi na Facebooku
Komentarji
Za komentiranje se morate prijaviti.

Brez komentarja

Zadnje novice: