• Z leve: rektor UP  Dragan Marušič in minister Jernej Pikalo
    Z leve: rektor UP Dragan Marušič in minister Jernej Pikalo
    Foto: Tomaž Primožič/Fpa

Več avtonomije, manj denarja?

petek, 22. november 2013, 08:32

Na včerajšnjem posvetu v Kopru glede novele zakona o visokem šolstvu so predlog pohvalili tako rektor Univerze na Primorskem (UP) Dragan Marušič kot predstavnik sindikata SVIZ Ivan Lešnik in predsednik študentske organizacije ŠOS Mitja Urbanc.

KOPER > Dragan Marušič za pozitivno šteje predvsem zagotavljanje avtonomije visokošolskim zavodom in univerzam, ki jo prinaša nova ureditev (do 29. novembra je v javni obravnavi).

Sta Pikalo in Marušič kakšno rekla tudi o nedavnih hudih obtožbah o nezakoniti porabi javnega denarja v UP? “Nekaj sva že, nekaj še bova, vendar moramo zadevi najprej priti do dna, ne moremo kar verjeti anonimki in časopisnim člankom,” je odgovoril minister. Na ministrstvu čakajo na izsledke zunanje revizije, s katero naj bi preverili navedbe iz anonimke. Končana bo decembra. Kaj bo sledilo, pa minister ni želel napovedati.

Za UP pa je po njegovem mnenju slabo, da visokošolskim institucijam ne zagotavlja več financiranja po načelu “glavarine”. Ker je UP najmlajša javna univerza v Sloveniji, bo na slabšem. “To je podobno, kot bi se bosi udeležili tekme v atletiki,” je dal primerjavo. Pogreša tudi, da zakon za univerze ne predvideva financiranja raziskovalne dejavnosti.

Minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo se z Marušičevimi kritikami strinja. Zagotovil je, da bodo za UP določili “posebne razvojne cilje”. Poleg financiranja bodo z njimi najbrž dorekli krčenje študijskih programov, saj jih je v Sloveniji po evropskih kriterijih več kot dvakrat preveč, kar 861, nekateri so nekakovostni. Financiranje raziskovalne dejavnosti bodo uredili s posebnim zakonom, ki so ga že začeli pripravljati.

Prorektorica za študijske zadeve na UP Nadja Plazar je pričakovala, da bodo z zakonom rešili tudi problematiko prve bolonjske stopnje. “Po desetih letih je čas za resno oceno bolonjske reforme. Če bo potrebno, bodo sledili zakonski popravki,” je dopustil minister.

MIRJANA CERIN


Povej naprej: