V Izoli diši po cipljih

V okviru pobude Kilometer nič, s katero v Izoli spodbujajo ponudbo lokalno pridelane hrane v tamkajšnjih gostinskih lokalih, so danes predstavili prvo letošnjo akcijo, v okviru katere bodo v več gostinskih lokalih na voljo ciplji.

Fotografija je simbolična Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Fotografija je simbolična Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA> S prvo tovrstno akcijo v letošnjem letu so celo nekoliko pohiteli, saj se je v ponedeljek ekipi ribičev pod vodstvom Fabia Steffeta pred Debelim rtičem posrečil ulov poldruge tone cipljev. Od danes pa vse do sobote, 16. marca, bodo tako v 16 različnih gostinskih lokalih v izolski občini ponujali različne jedi iz cipljev. Že aprila bodo pripravili dneve “pedočev”, v naslednjih mesecih pa se bodo zvrstile še ponudbe sardonov, sardel, kalamarov ...

Iz morja takoj na krožnik

Pobuda Kilometer nič zajema tri podprojekte, poleg projekta Zjutraj v morju, opoldne na krožniku, v okviru katerega bodo glede na sezonskost ponujali omenjene vrste rib, še tržnico viška pridelkov z njiv še Pozabljene okuse Slovenske Istre, je na današnji novinarski konferenci pojasnil direktor Turističnega združenja Izola Danilo Markočič.

Izolski župan Igor Kolenc je poudaril, da želijo promovirati Izolo zlasti skozi njeno pristnost in ob upoštevanju ribiške tradicije mesta. V akcijo so vključili tako ribiče in ribarnico kot gostinske delavce. Akcije, ki so okvirne, bodo časovno prilagajali večjim izlovom sezonskih rib.

Na ta način po županovih besedah želijo doseči, “da ljudje ponovno spoznajo različne vrste rib, ne samo gojene orade in brancine, ampak ribo, ki pride v naš zaliv in ki jo lahko ponudimo naravnost iz morja”.

“Niti en cipelj ni šel v Trst!”

Kolenc si želi, da bi se pobudi pridružilo čim več domačih ribičev, čeprav bi s prodajo v Trstu zaslužili več. Če ribiči namreč za svojo dejavnost nekaj dobijo od države in od občin, bi bilo po njegovem prav, da tudi nekaj vrnejo lokalni skupnosti.

Steffe je dodal, da ne glede na cene, ki jih ponujajo v Trstu, zagotavljajo ponudbo svežih rib v svojih ribarnicah v Izoli in Kopru. Od zadnjega ulova cipljev tako “niti en cipelj ni šel v Trst”.

STA


Najbolj brano