Strunjan tudi letos vabi na Praznik kakijev

Popoldne se bo v Strunjanu začel že enajsti Praznik kakijev. Vse do nedelje bo v tem obmorskem kraju vse dišalo po božanskem sadežu, napovedujejo prireditelji.

V Strunjanu je tretjina slovenskih nasadov kakijev Foto: Zdravko Primožič/Fpa
V Strunjanu je tretjina slovenskih nasadov kakijev Foto: Zdravko Primožič/Fpa

STRUNJAN> Prireditev, ki jo v sodelovanju z obmorskim centrom Term Krka Talaso Strunjan organizira lokalno turistično društvo Solinar, bo na velikem peščenem strunjanskem parkirišču.

V Termah Krka napovedujejo, da si bodo obiskovalci lahko ogledali kulinarično razstavo dobrot iz kakija, sledili strokovnim predavanjem ter obiskali tržnico, na kateri bo mogoče ta zdrav in okusen sadež tudi poskusiti in kupiti. Poleg tega bo na ogled razstava literarnih in likovnih izdelkov, obiskovalci pa bodo lahko prisostvovali tudi blagoslovu oranžne letine, se sprehodili po Krajinskem parku Strunjan in bližnjem nasadu kakijev.

V Strunjanu tretjina vseh slovenskih nasadov kakija

Kaki so prinesli v Evropo iz Azije približno leta 1870, v slovenski primorski pas pa v prvih desetletjih prejšnjega stoletja. Danes krasi večino vrtov v slovenski Istri, v nasprotju s splošnim prepričanjem pa ga lahko gojimo na prostem tudi v notranjosti Slovenije, saj začne brsteti šele sredi maja. V strunjanski dolini se nahaja skoraj tretjina slovenskih nasadov.

Kaki je zelo bogat z vitaminoma C in A

Sadež odlikujejo bogata vsebnost vitaminov in mineralov, visoka vsebnost prehranskih vlaknin in nizka vsebnost beljakovin in maščob. V primerjavi z jabolkom vsebuje petkrat več vitamina C in kar 30-krat več vitamina A. Pomembna je tudi vsebnost pektinov in taninov ter mineralov (kalija, kalcija, fosforja in železa).

Med številnimi koristnimi lastnostmi kakija je njegova sposobnost razstrupljanja in očiščevanja organizma. Poleg tega poživlja presnovo, znižuje holesterol, deluje proti utrujenosti in stresu ter krepi imunski sistem. Koristen je za ledvice, jetra, oči, kožo, lase, dlesni in zobe ter kosti.

STA


Najbolj brano