• Tako so junija protestirali proti nepodaljševanju pogodb na FHŠ
    Tako so junija protestirali proti nepodaljševanju pogodb na FHŠ
    Foto: Andraž Gombač

Sodišče v prid asistentu, ne FHŠ

četrtek, 9. december 2010, 18:33

Prvostopenjsko delovno sodišče v Kopru je v primeru tožbe asistenta Tomaža Gregorca proti Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem (FHŠ) dosodilo v prid asistenta, so sporočili iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz).

KOPER> Kot so zapisali na svoji spletni strani, je sodišče razsodilo, da sta tožeča in tožena stranka 1. oktobra 2010 sklenili pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas, tožena stranka pa je dolžna tožniku od omenjenega datuma do vrnitve na delo plačati neizplačane plače ter davke in prispevke na izplačane plače.

Na FHŠ so se namreč odločili, da v tekočem študijskem letu ne bodo več sodelovali s 35 pedagoškimi delavci, število izbirnih predmetov pa so z lanskih 61 zmanjšali na 40. Za devet se je zmanjšalo tudi število obveznih predmetov. Po besedah dekanje Vesne Mikolič ostaja fakulteta po obsegu izbirnosti kljub temu primerljiva z drugimi sorodnimi fakultetami.

Do ukrepov zaradi racionalizacije poslovanja so bili kritični tudi pri Študentski organizaciji Slovenije, na predvidena odpuščanja pa so že junija opozorili nekateri pedagoški delavci. Po mnenju skupine petih pedagoških delavcev, s katerimi fakulteta ni nameravala podaljšati pogodb, se je v ozadju racionalizacije izvajalo arbitrarne prekinitve delovnih razmerij oziroma kadrovska čistka. Kot so pojasnili poleti, fakulteta vzporedno z napovedanim nepodaljšanjem pogodb odpira nov študijski program in zaposluje nov kader.

Očitke je vodstvo fakultete zavrnilo, in odločitev pojasnilo kot posledico izvajanja bolonjskega sistema študija in neustreznega financiranja visokega šolstva.

STA


Povej naprej: