Prebujanje zaspane koprske sneguljčice

Koprčani in obiskovalci Kopra v osrednji mestni kavarni, Loggii, že leta pogrešajo vsebino, ki bi si jo ta nekdaj ugledni prostor zaslužil. Četrtkovi kavarniški večeri, ki se začenjajo drevi, naj bi lokalu vdahnili nekaj življenja tudi izven “kofetkarskega” urnika.

Koprčani in obiskovalci mesta že dolgo pogrešajo vsebino, ki bi si jo osrednja mestna kavarna zaslužila Foto: Zdravko Primoĺľiäť/Fpa
Koprčani in obiskovalci mesta že dolgo pogrešajo vsebino, ki bi si jo osrednja mestna kavarna zaslužila Foto: Zdravko Primoĺľiäť/Fpa

KOPER > Loggio, ki je v lasti koprske občine, ima od leta 2010 v najemu družba Kolosej. Ta pa je upravljanje lokala aprila lani zaupala lastniku verige restavracij Puccini, Jožetu Hribarju.

“Želeli smo malo poživiti dogajanje, dati dodano vrednost lokalu, ki med drugim ponuja užitek ob pogledu na osrednji mestni trg. Loggia je bila kot zaspana sneguljčica, ki jo je bilo treba zbuditi. Dosedanji menedžerji očitno niso imeli ne volje ne znanja, da bi kaj spremenili,” ugotavlja Hribar.

Zadovoljen je, da se je dnevni obisk nekoliko povečal, v popoldanskih in večernih urah pa Logia bolj ali manj sameva. Da bi to spremenili, zdaj uvajajo tako imenovane četrtkove Puccinijeve večere. “Tako smo jih poimenovali ne le, ker posedujem istoimensko verigo restavracij, ampak predvsem zato, ker je to ime skladatelja in je torej povezano s kulturo,” pojasnjuje Hribar.

Drevi ob 20. uri bo prebila led zasedba Pop the rock, ki jo sestavljata Tulio Furlanič in Marino Legovič. Za prihodnji četrtek napovedujejo stand up nastop Matjaža Javšnika. In tako dalje ...

“Povezujemo se tudi z mladimi glasbeniki iz glasbene šole, z gledališčem se dogovarjamo za uprizoritve monodram,” našteva upravitelj. “Naša želja je, da bi se ljudje navadili prihajati k nam ob četrtkih in da bi se posledično povečal tudi obisk med tednom,” dodaja. Po konceptu, ki so si ga omislili, gost četrtkovega večera plača pet evrov vstopnine, poleg programa pa je deležen še pogostitve s toplo hrano. Večere naj bi pospremili tudi vinarji s predstavitvami vin.

Hribar pravi, da bi bilo v Loggii potrebno še marsikaj postoriti, če bi iz nje želeli narediti pravo mestno kavarno. “Loggia po notranjosti bolj kot na kavarno spominja na nekakšen koktejl klub. Prava kavarna mora imeti še najmanj vitrino za sladice. Če bo koprska občina podaljšala pogodbo s Kolosejem in bo ta odnos bolj dolgoročen, sem pripravljen vložiti v prenovo notranjosti,” napoveduje.

“Kadrovske prenove” pa so se v Loggii lotili že septembra lani. Trije zaposleni so nam tedaj povedali, da so čez noč dobili odpovedi. Hribar pravi, da ni šlo za odpuščanje, pač pa za kadrovsko “prestrukturiranje”. “Tisti kader smo podedovali. Šlo je za redno zaposlene, od katerih smo zato pričakovali dodano vrednost, a so žal pri delu nekoliko zaspali, stranke so se pritoževale čez njihovo delo ... Skušali smo doseči, da bi svoje delo bolje opravljali, a se nismo uspeli dogovoriti. zato smo se odločili, da jim plačamo odpravnine in jih zamenjamo z mlajšim kadrom.”

ILONA DOLENC


Najbolj brano