Po tartufih so dišali celo čevapčiči

Ne le s fuži, tartufe je mogoče posreči tudi v hamburgerju, s čevapčiči, kapesantami in drugimi jedmi, so v soboto in včeraj dokazali v Gradinu, kjer so četrto leto zapored pripravili Festival belega tartufa.

Vinko Šavle z belimi tartufi, ki jih je s svojo labradorko, izurjeno za iskanje tartufov, nabral v noči na nedeljo 
 Foto: Helena Race
Vinko Šavle z belimi tartufi, ki jih je s svojo labradorko, izurjeno za iskanje tartufov, nabral v noči na nedeljo  Foto: Helena Race

GRADIN > Oktobra se v Istri začne sezona lova na te gomolje in traja do decembra. Cena za kilogram belih tartufov dosega od 1000 do 2000 evrov. Črni, ki jih je možno najti vse leto, so cenejši; kilogram stane približno 300 evrov.

“Kaže, da bo letošnja sezona kar dobra, saj imamo končno normalno jesen. Lani so jeseni drevesa ozelenela kot spomladi in to za rast tartufov ni bilo ugodno,” ocenjuje Vinko Šavle iz podjetja Istra tartufi, ki je dvodnevni festival organiziral v sodelovanju z Društvom tartufarjev slovenske Istre, gostilno Belvedur in s pomočjo Mestne občine Koper.

Obiskovalcev je bilo nekoliko manj kot prejšnja leta, a tudi program festivala je bil skromnejši. Predvsem je bilo manj gostov iz Italije, v osrčje Istre pa je v soboto prišlo veliko Avstrijcev, Nemcev, celo Belgijcev. Okušali so dobrote s svežimi tartufi, ki so jih člani društva nabrali v dneh pred festivalom, nekaj celo v noči na nedeljo. “Tartufi so najboljši, če so na krožniku še isti dan, kot so nabrani. Ko jih prodajamo, jih takoj, ko jih naberemo, pošljemo v Italijo, od tam pa gredo še v istem dnevu celo h kupcem na Japonsko,” pravi Šavle.

Jesenski beli tartuf z latinskim imenom tuber magnatum pico, ki uspeva v slovenski in hrvaški Istri, je pika na i lokalne ponudbe. Cenjen pa je predvsem v tujini, zato si društvo z organizacijo festivala prizadeva, da bi ga promovirali tudi doma. HR


Najbolj brano