Eko dobrote in nasveti iz prve roke

Člani koprskega kulturnega in izobraževalnega društva Pina so bili v soboto presenečeni, koliko Izolanov so pritegnili na sobotni Dan zdrave Istre. Z obiskom so bili zadovoljni tudi na Pomjanu, kjer so pripravili prireditev s sorodno vsebino - Oživel Pomjan oziroma praznik tradicije, kulture in ekologije.

 Foto: Mirjana Cerin
Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Z Dnevom zdrave Istre so v Izoli že drugič (prvič je bilo junija lani) poudarili pomen lokalne in ekološko pridelane hrane. Po vseh nedavnih aferah, povezanih s potvarjanjem lokalno pridelanega sadja in zelenjave, niso niti imeli težkega dela. Sodelovalo je 13 kmetov in društev (od tega dva iz hrvaškega dela Istre), ki so med drugim ponujali med, mlečne izdelke, žita, oljčno olje in izdelke iz olja s kozmetiko vred. Največ zanimanja pa sta pritegnili stojnici z vrtičkarsko izmenjavo semen in kulinaričnim kotičkom.

Za “zdrave” dneve vsaj enkrat mesečno

“Sami smo prinesli nekaj semen, druga so dostavili obiskovalci. Tako smo si lahko izmenjali istrsko koruzo, različne vrste paradižnika, čičeriko, pa semena lubenice, melone, bučk ...” je pojasnila organizatorka prireditve Urška Vezovnik, ki pod okriljem Pine obenem vodi od letošnjega januarja vzpostavljeno info točko EU.

Vezovnikova si želi, da bi “zdrave” dneve v bližnji prihodnosti lahko pripravljali enkrat mesečno, češ da bi potem dobili pravi smisel, vendar to za zdaj ni možno - kljub finančni podpori izolske občine. Istrski ekološko osveščeni kmetje bodo pridelke tako še nekaj časa prodajali na tržnicah v Ljubljani in Naklem.

V kulinaričnem kotičku so pred očmi obiskovalcev ponazorili, kaj vse okusnega je moč pripraviti iz zdravih pridelkov: od različnih namazov, polente, bučne juhe ter bučnih polpet s skuto in sirom do polpet iz čičerike ter panna cotte s tartufi, oblite z medom, artičokami in še čim ... “Potrebni so le volja, ščepec domišljije in oljčno olje,” nas je prepričeval Pinin sodelavec, ljubiteljski kuhar Alen iz Maribora, ki zdaj živi v Izoli.

Kmetom prihranili pot v mesto

Enako bogato obložene kot v Izoli so bile tudi stojnice ekoloških kmetov, ki so se s svojimi pridelki in izdelki predstavili na Pomjanu. V zavodu Eko humanitatis, ki je v tej vasici nad Šmarjami prvič pripravil tako imenovani praznik tradicije, kulture in ekologije, so zadovoljni predvsem iz dveh razlogov. “Ker so domačini dobro sprejeli sobotno dogajanje v njihovem sicer slabše obiskanem kraju. Pa tudi zato, ker smo uspeli pritegniti obiskovalce v zaledje in tako omogočili ekološkim kmetom, da svoje pridelke in izdelke prodajo tam, kjer so doma - na podeželju,” je zadovoljen Dane Podmenik iz zavoda Eko humanitatis.

Obiskovalci so se na sprehodu skozi vas lahko ustavili na dveh dvoriščih, s katerih se je širil zvok harmonike, vaščani pa so ponujali domače dobrote. Končna postaja je bila eko tržnica na dvorišču gostilne Istrska klet. “Mene pa zanima česen!” je obiskovalka nagovorila ponudnico ekološko pridelane zelenjave. Predstavniki eko kmetij so bili za marsikaterega obiskovalca, ki se odloča za ekološko pridelavo, tudi dragocen vir informacij. “Zavest ljudi o pomenu zdrave prehrane narašča, prav tako število ekoloških kmetij,” ni presenečen Podmenik, ki (tako kot Vezovnikova za izolsko prireditev) upa, da bo prireditev Oživel Pomjan postala podeželska stalnica.

MIRJANA CERIN,

ILONA DOLENC


Najbolj brano