• Veslaške regate v starih lesenih čolnih se je udeležilo 120 veslačev
  Veslaške regate v starih lesenih čolnih se je udeležilo 120 veslačev
  Foto: Peter Može
 • Izolski navijači
  Izolski navijači
  Foto: Peter Može
 • Zmagovalno batano je izdelal Marino Hrvatin iz Kort, pred splovitvijo pa jo je blagoslovil izolski župnik
  Zmagovalno batano je izdelal Marino Hrvatin iz Kort, pred splovitvijo pa jo je blagoslovil izolski župnik
  Foto: Peter Može
 • Tako so nekdaj zgledale Izolanke
  Tako so nekdaj zgledale Izolanke
  Foto: Peter Može
 • Največ zanimanja je požela mednarodna veslaška regata v starih lesenih čolnih, ki je privabila kar 120 veslačev
  Največ zanimanja je požela mednarodna veslaška regata v starih lesenih čolnih, ki je privabila kar 120 veslačev
  Foto: Peter Može

Čudež po izolsko

ponedeljek, 24. oktober 2011, 17:56

Konec tedna so v Izoli obudili praznik izolskega čudeža, ki so ga Izolani kot svoj krajevni praznik praznovali od leta 1380 do 1828. Največ zanimanja je požela mednarodna veslaška regata v starih lesenih čolnih, ki je privabila kar 120 veslačev.

IZOLA> Letošnje praznovanje so s sobotnim programom na Manziolijevem trgu, Ljubljanski, Koprski in Gorkijevi ulici zaznamovale različne kulturne in zabavne dejavnosti. Manjkale niso niti stojnice s ponudbo lokalnih društev in posameznikov, organiziran je bil tudi dan odprtih vrat izolskih obrtnikov in umetnikov.

Praznik izolskega čudeža je nastal kot spomin na 23. oktober 1380, ko je pred Izolo priplulo genovsko ladjevje. Legenda pripoveduje, da so se nemočni meščani zatekli k molitvi v župnijsko cerkev. Bela golobica je s cerkve poletela nad genovsko ladjevje, ki ni videlo obale zaradi čudežnega meglenega oblaka, s katerim je sveti Maver pokril Izolo. Ladjevje je sledilo golobici vedoč, da golobi ne letijo daleč od obale, a golobica jih je nepričakovano odpeljala daleč na odprto morje. Vrnila se je na cerkev in iz kljuna izpustila oljčno vejico v znak miru in varnosti. Takrat so Izolani razglasili 23. oktober za izolski praznik, za občinski grb pa izbrali golobico z oljčno vejico v kljunu.

Izolani so pobrali največ zlatih medalj

Nedeljsko praznovanje se je začelo z mašo, posvečeno izolskemu čudežu, v župnijski cerkvi svetega Mavra, nato je sledila splovitev izolske batane, ki jo je lastnoročno izdelal Marino Hrvatin iz Kort. Kot veleva tradicija tega starega izolskega praznika je bila obujena tudi mednarodna veslaška regata v starih lesenih čolnih z namenom krepitve prijateljstva med mesti severnega Jadrana, ki so nekoč spadala po tako imenovano Serenissimo – Beneško republiko. Regate, dolge 500 metrov, ki je bila v akvatoriju med carinskim in ribiškim pomolom, se je udeležilo kar 120 veslačev iz Izole, Strunjana, Omišlja na Krku, Pule, Trsta, Tržiča in celo iz Toskane. Marino Hrvatin je s svojo novo batano zmagal na prvi tekmi v batanah, v zahtevni disciplini scia-voga, na drugi tekmi v batanah na vesla pa je bil najboljši Izolan Sandro Kerin. V veselje domačinov so največ zlatih medalj pobrali prav izolski veslači, ki so združili moči in pod skupnim grbom golobice osvojili absolutno prvo mesto in s tem prehodni pokal.

Nagrado za najboljše umetniško delo na temo izolskega čudeža je dobil Milan Obradovič - Krap, nagrado za najboljši spominek pa kmetija Olea iz Izole za fige v aromatiziranem oljčnem olju.

V parku Pietro Coppo so imele glavno besedo “rimonike”

Nedeljsko popoldne je popestrilo tudi srečanje harmonikarjev Moja rimonika v parku Pietro Coppo. V kategoriji do 12 let je zmagal mladi talent Nejc Grbec iz Kort, v starejši kategoriji pa Erik Šavron iz Izole, ki je postal hkrati tudi absolutni zmagovalec srečanja. Med veterani je bil najboljši Ivan Šekoranja iz Seče.

NR


Povej naprej: