Čas istrskih klobas

Z uvodnim ocenjevanjem se je v petek na Pučah začel prvi Festival istrske klobase. Tako so znani že prvi trije finalisti festivala: Feručo Škerlič, Davor Šantič in Klavdij Bembič.

Feručo Škerlič (v sredini) s pokaloma za najboljšo istrsko  klobaso po mnenju strokovne komisije in publike. Drugo mesto je osvojil Klavdij Bembič (levo), tretje pa Davor Šantič. Foto: Jaka Jeraša
Feručo Škerlič (v sredini) s pokaloma za najboljšo istrsko klobaso po mnenju strokovne komisije in publike. Drugo mesto je osvojil Klavdij Bembič (levo), tretje pa Davor Šantič. Foto: Jaka Jeraša

PUČE > Na Pučah, vasi na Šavrinskih gričih nad dolino Dragonje, je bilo v petek v turistični kmetiji Tonin pri družini Pucer prvo od štirih ocenjevanj istrskih klobas pod okriljem nove pobude, Festivala istrske klobase.

Do 18. ure, ko se je začelo ocenjevanje, je na Puče z metrom istrske klobase, kolikor je bila pristopnina, prišlo 20 izdelovalcev, med njimi sta bila tudi dva iz Kaštela iz hrvaškega dela Istre. Vzorce so oštevilčili, kos vsake klobase odnesli v poseben prostor, kjer je zasedala strokovna komisija, ostalo pa narezali na krožnike, da so jih pokušali tudi obiskovalci, ki so prav tako izbirali najboljšo.

Komisija, ki jo je vodil koprski mesar Zorko Vergan, v njej pa sta bila še gostinec s Pomjana Miro Tomšič ter izdelovalec suhih mesnin, tudi čebelar Zvonko Sedmak iz Klanca, je ocenjevala štiri parametre: zunanji videz, ki da največ dve točki, vonj, ki je lahko prinesel tri, videz klobase v prerezu (do štiri točke) in seveda najpomembnejšo lastnost, okus, ki je dal do šest točk.

“Klobase so veliko boljše kot v lanskem ocenjevanju. Le en vzorec ni bil povsem ustrezen. Kaže, da so bili izdelovalci zaradi toplega in vlažnega vremena zelo pozorni,” je povedal predsednik komisije Zorko Vergan. “Vpliv na višanje kakovosti imajo gotovo tudi ocenjevanja, saj izdelovalci klobas primerjajo svoje izdelke in si izmenjujejo izkušnje,” pa je dodal Miro Tomšič, ki pripravlja naslednje ocenjevanje, v petek, ob 18. uri, v Istrski kleti na Pomjanu.

Z naskokom je najboljšo oceno publike za svojo klobaso prejel Feručo Škerlič iz Semedele, ki je bil ob razglasitvi ocen strokovne komisije na trnih, ko sta po priznanji šla Davor Šantič in Klavdij Bembič za drugo in tretje najbolje ocenjeno istrsko klobaso. Škerlič je slednjič prejel še pokal za najboljšo klobaso ocenjevanja. Zadovoljen je povedal, da klobase izdeluje vsako leto, že od svojega 15. leta, dotlej se je veščine učil od očeta. “Delam jih na povsem enak način, kot smo to počeli nekoč. Ob vsem ostalem je za dobro klobaso ključno sušenje,” je povedal.

Na Pučah so še pozno v večer premlevali vse mogoče o istrskih klobasah, marsikdo pa bo v naslednjih dveh petkih na Pomjanu in v Marezigah ter v soboto, 22. februarja v Kubedu spet poskušal, koliko mojstrtva premorejo istrski izdelovalci klobas.

Za veliki finale se bo Festival istrske klobase preselili v mesto. Zaključno ocenjevanje bo v četrtek, 27. februarja, v Vinakoprovi Hiši refoška v Kopru.

SAŠO DRAVINEC


Najbolj brano