Boštjan Zidar končno v Kopru

Včeraj zjutraj je Boštjan Zidar, glavni enolog Vinakopra, prvič prišel v novo službo. Seznanil se je s sodelavci in z najtesnejšimi že začel pregled vin in zalog v največji istrski kleti.

Predsednik uprave Vinakopra Nevio Pucer (desno) je včeraj glavnemu enologu  Boštjanu Zidarju izrekel dobrodošlico ob prihodu v novo službo Foto: Jaka Jeraša
Predsednik uprave Vinakopra Nevio Pucer (desno) je včeraj glavnemu enologu Boštjanu Zidarju izrekel dobrodošlico ob prihodu v novo službo Foto: Jaka Jeraša

KOPER>Boštjan Zidar na mesto glavnega enologa Vinakopra prihaja iz sežanskega Vinakrasa, kjer je tovrstne zadolžitve opravljal zadnja leta. V kleti ob Šmarski cesti bo zamenjal Iztoka Klenarja, ki je konec marca po 23 trgatvah odstopil z mesta glavnega enologa in člana uprave. Prvi mož Vinakopra Nevio Pucer se je takrat takoj podal v iskanje novega enologa in se hitro dogovoril z Zidarjem, vendar se je s prihodom v Koper zavleklo, ker je Boštjana Zidarja v Vinakrasu čakala predaja poslov v pogodbenem odpovednem roku.

Priprave na trgatev

“Čas Boštjanovega prihoda je pravi, saj se začenjajo priprave na trgatev. Najprej ga čaka seznanitev s kletjo in vini v njej, potem pa bosta z Jadranom Severjem, vodjo vinogradništva, šla skozi naše nasade,” je povedal Nevio Pucer.

Za razliko od svoje predhodnika bo Boštjan Zidar opravljal zgolj enološka dela. “Nove naloge razumem kot veliko odgovornost in izziv. Zavihati je treba rokave in se pognati v delo,” je včeraj napovedal Zidar. Pucer je dodal, da ga bodo predstavili tudi svojim kupcem in ljubiteljem njihovih vin.

“Zdaj je najpomembneje, da spravimo pod streho letošnjo trgatev, ki bo predvsem zaradi toče nekoliko manj obilna od pričakovanj. Potem pa nas čakajo tudi strateške naloge,” napoveduje Pucer. Izpostavlja revizijo strategije zaradi prilagajanja tržnim razmeram in kriznim časom.

Iščejo trge za rdeča vina

Tako bodo promocijske in prodajne aktivnosti fokusirali na nekaj najpomembnejših trgov in vina tudi izpilili za tamkajšnje okuse.

“Dve tretjini našega pridelka so rdeča vina, zato bomo iskali čim več priložnosti na trgih, kjer je zanimanje zanje večje, denimo na Kitajskem,” pravi Pucer. Upa, da bodo uspeli intenzivirati obnove vinogradov, pri katerih bodo dali večji poudarek belim sortam in tako postopoma večali delež belih vin v kleti.

Boštjan Zidar, po rodu iz Ilirske Bistrice, je že delal v Vinakopru, tam je opravljal pripravništvo po končanem študiju. Zatem je bil enolog na Briču in nazadnje v Sežani. Vso poklicno kariero se torej ukvarja z vini in sortami, s kakršnimi bo soočen v Vinakoprovi kleti. SAŠO DRAVINEC


Najbolj brano