Vino, kot so ga delali nonoti

V Vinski kleti Goriška brda so včeraj ob tradicionalni novinarski trgatvi predstavili rezultat večletnega raziskovanja skoraj pozabljenega načina kletarjenja v Brdih - vino motnik.

Darinko Ribolica (na sliki v ospredju desno) in Igor Skubin sta raziskovala, kako bi postopek priredili za rebulo Foto: Alenka Ožbot
Darinko Ribolica (na sliki v ospredju desno) in Igor Skubin sta raziskovala, kako bi postopek priredili za rebulo Foto: Alenka Ožbot

DOBROVO > Včasih so tako imenovali črno rebulo ali pokalco, pridelano po posebnem postopku. Skrbno očiščene in posušene sode so dimili s šopkom zdravilnih zelišč. Vsa kletarska dela so opravili ob “stari” luni ali vetrovnem vremenu. Tako nastalo vino so imenovali motnik. Darinko Ribolica (na sliki v ospredju desno) in Igor Skubin sta raziskovala, kako bi postopek priredili za rebulo. V zadnji šestih letih sta na podlagi tradicije in novodobnih praks ustvarila novo vino z izrazito in živahno svežino, značilno za rebulo, ki se prepleta z aromatiko sredozemskih zdravilnih zelišč. Motnik ni namenjen široki prodaji, ampak ljubiteljem te svojstvene žlahtne kapljice. AO


Najbolj brano