Tri desetletja Kmečkega praznika

Ocenjevanje sirov s podelitvijo priznanj, včerajšnji sprevod s kravami in prikazom starih kmečkih vozov skozi Tolmin, odprtje razstave lokalnih in tradicionalnih pridelkov ter današnji sejem plemenske živine z večerno zabavo sooblikujejo jubilejni, 30. Kmečki sejem, s katerim v Posočju zaključujejo pašno sezono.

 Foto: Neva Blazetič
Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > “Na ocenjevanju sirov se je ponovno pokazalo, da so iz leta v leto boljši. Od 21 vzorcev jih je bilo 12 vrhunskih. Ovčji sir s kmetije Tonc v Logu pod Mangrtom je prejel vseh možnih 20 točk,” je pojasnila gostiteljica ocenjevanja direktorica Mekarne Planika Anka Lipušček Miklavič. Potekalo je v njihovem muzeju od Planine do Planike. “Sir Tolminc je tudi paradni konj v naši proizvodnji. Časi sicer niso najboljši za prodajo izdelkov višjega cenovnega razreda. Vztrajamo pri kakovosti, kar ljudje cenijo,” dodaja. Kmečki praznik poteka v okviru projekta Sir Tolminc, za katerega je občina Tolmin s partnerji pridobila denar iz EU. Prvi del projekta, ki promovira zgornje Posočje kot sirarsko območje, so zaključili. Med drugim so oblikovali celostno podobo sira in etiketo, na planinah so postavili deset označevalnih tabel. NB


Najbolj brano