• Spomenik na Cerju je dokončan, slovesno pa ga bodo pod pokroviteljstvom predsednika države Danila Türka odprli 17. septembra.
    Spomenik na Cerju je dokončan, slovesno pa ga bodo pod pokroviteljstvom predsednika države Danila Türka odprli 17. septembra.
    Foto: Leo Caharija

Spomenik na Cerju bodo slovesno odprli septembra

četrtek, 5. maj 2011, 17:46

Od leta 1999, ko je v rodoljubni organizaciji TIGR vzklila zamisel o postavitvi spomenika primorskim Tigrovcem, pa do začetka gradnje spomenika na Cerju leta 2002, so omejena finančna sredstva zavirala gradnjo pomnika braniteljem slovenske zemlje. Sedaj je končan, slovesno ga bodo odprli 17. septembra.

MIREN> Pomnik braniteljem slovenske zemlje stoji na Cerju, lokacija pa je bila premišljeno izbrana, je na današnji novinarski konferenci povedal župan občine Miren-Kostanjevica Martin Zlatko Marušič.

Objekt, ki si ga je zamislil arhitekt Darko Likar, je zasnovan kot sedemetažni stolp oziroma trdnjava. Kot je povedal, je bil njegov namen povezati preteklost s prihodnostjo. Zato bo tudi muzejska zbirka, ki jo bodo v prihodnjih mesecih postavili v stavbi, simbolično prikazovala potovanje skozi čas.

Spor zaradi muzejske zbirke

Objekt je dokončan, uporabno dovoljenje bo po besedah mirensko-kostanjeviškega župana dobil do konca junija. Nato bodo začeli postavljati muzejsko zbirko, o vsebini katere so se rodoljubne organizacije dogovorile že leta 2006. Prav zaradi tega je prišlo do spora z Goriškim muzejem, ki je bil prvotno izbran za postavitev zbirke, saj si je njegovo vodstvo zamislilo drugačno muzejsko postavitev. Trenutno postavitelj muzejske zbirke in upravljalec objekta še ni znan, po besedah predsednika društva TIGR Marjana Bevka pa si želijo, da bi bila to institucija državnega pomena.

Pogled s 342 metrov visokega vrha vzpetine na kraškem robu sega vse od Goriških Brd, Tolminske s Triglavom, Vipavske doline, Krasa vse do Tržaškega zaliva in Furlanije-Julijske krajine.

Investicija v sam objekt in njegovo trenutno zunanjo ureditev je doslej stala dobre tri milijone evrov, prispevali pa so jih država, različni donatorji. Nekaj sredstev so pridobili tudi iz evropskih skladov. Tudi občina Miren-Kostanjevica je založila del denarja, vendar računajo, da jim jih bodo vrnili še v letošnjem letu.

Odprtje pod pokroviteljstvom predsednika države

Letos in prihodnje leto načrtujejo ureditev dostopne poti ter delno ureditev ploščadi in parkirišča ob pomniku. Sredstva, v višini 90.000 evrov, bodo pridobili prek evropskega projekta Kras-Carso.

Pomnik braniteljem slovenske zemlje na Cerju bodo slovesno odprli 17. septembra, ko bo tu potekalo vseslovensko zborovanje za mir. Pokrovitelj in slavnostni govornik na prireditvi bo predsednik države Danilo Türk.

STA

Podrobneje bomo o tem pisali v petkovi tiskani izdaji Primorskih novic.


Povej naprej: