Še malce mraza in manj vlage, pa bo smuka v Cerknem

Dvajset centimetrov vlažnega snega bodo v smučarskem centru Cerkno dopolnili s kompaktnim in predvidoma sredi prihodnjega tedna znova zagnali naprave na smučišču.

Smučarski center Cerkno  je včeraj končno pokazal zimsk podobo
Smučarski center Cerkno je včeraj končno pokazal zimsk podobo 

CERKNO > Po polovici izgubljene sezone in odmevnem srečanju slovenskih menedžerk v Hotelu Cerkno, ki upravlja s smučiščem, v njem vse glasneje razmišljajo o nujnosti širitve ponudbe in zmanjševanju odvisnosti od vse bolj negotovih zim.

Včeraj je Smučarski center Cerkno razveselilo 20 centimetrov naravnega snega. Čeprav je bila včeraj vlažnost ob sicer 2,5 stopinjah Celzija pod lediščem še previsoka za njegovo dopolnitev s kompaktnim snegom, pa razjasnitev in dodatni padec temperatur obetata zagon več kot stotnije topov čez vikend.

To pomeni, da bodo sredi prihodnjega tedna naprave na smučišču znova lahko pognali.

“Trdno držimo pesti, da se napovedi ne bi izjalovile. Potem ko smo se decembra in ves januar soočali z odpovedmi rezervacij stalnih gostov s Hrvaške, smo ta teden le uspeli zadržati večjo skupino z Madžarske. Vozimo jo na Krvavec in upamo, da bomo sredi prihodnjega tedna omogočili smuko doma,” je povedala vodja prodaje Hotela Cerkno in upravljavca centra Majda Rojc.

V prihodnjih tednih ima rezervacije v Hotelu še nekaj madžarskih skupin in za njimi vrsta domačih šol v naravi. Čeprav je trenutna naravna snežna odeja na smučišču precej zajetna, pa je sneg prevlažen za teptanje. Da bodo lahko začeli izdelovati kompaktni sneg, pa se mora trenutno sto odstotna vlažnost ozračja znižati vsaj za polovico.

Še za tri ali štiri dni dela

Ker sta razjasnitev in z njo padec nočnih temperatur že napovedana, računajo da bodo v prihodnjih nočeh izdelali dovolj snega za ugodno smuko v treh do štirih dneh. To sicer pomeni, da se bodo danes soočili z odpovedjo še ene madžarske skupine, ki naj bi nedeljo napolnila Hotel. Ta namreč na vožnjo na Krvavec ni pristala.

S smukavcem osvojili menedžerke

Pač pa so smučarje, žal za en sam dan, minulo sredo nadomestile menedžerke iz slovenskega društva poslovnih žensk. Medtem ko so se posvetile prodajnim strategijam, so se hotelski delavci s promocijsko pogostitvijo z domačo hrano preizkusili, ali bi s svojimi aduti lahko krenili tudi v smer poslovnega turizma. Ni presenetilo, da so bolj kot z znanimi žlikrofi z različnimi omakami, gostje prepričali s preprostimi cerkljanskimi jedmi. Med njimi častno mesto pripada smukavcu, zeljno-ohrovtovi jedi na žlico z ocvirkovco ob boku. Večina menedžerk se je s smukavcem, pa celo s kolerabo in sorodnimi zelenimi prilogami, srečala prvič. Podobno tudi s Cerknim in vse po vrsti so obljubile, da se bodo vračale ali Cerkno vsaj priporočale za obisk. “Verjamem, da imamo možnosti tudi v poslovnem turizmu. Žal zanj nismo ustrezno opremljeni. Zelena zima pa nas dobesedno sili, da to pomanjkljivost odpravimo in se začnemo prodajati tudi v tej smeri,” je prepričana Rojčeva.

Hotel ima tehnično povsem opremljeno le eno manjšo sejno dvorano, ki je komajda sprejela 50 tokratnih menedžerk. Zato pa ima v sosednjih stavbah, nad svojima trgovino in bazenom, prazni dve veliki dvorani. Čeprav po polovici izgubljene zimske sezone Hotel Cerkno povečuje že prej visoko izgubo, so v njem vse bolj enotni, da bodo morali ugrizniti v naložbe, ki bodo omogočile raznovrstnejšo ponudbo. Pomembno se zdi, da pri tem vse pogosteje omenjajo tudi termalno vodo, s katero sicer polnijo svoj mali olimpijski bazen, a ponuja še neprimerno večje možnosti za razširitev negotovih zimskih sezon čez vse leto.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano